Måste hunden alltid vara lycklig?

Godmorgon!

Bildresultat för lycklig

Går du ständigt omkring i ett lyckorus? Om ja, så beklagar jag. Nu kanske någon satte morgonkaffet i halsen. Det är väl helt underbart om man går omkring och är lyckligt alltid? Eller?

Det är nu jag ska utveckla detta så det blir någon form av logik i vad jag menar. Vi får väl se om jag lyckas. :)

Bildresultat för Alfons har tråkigt

 

 

Alla som läst sagorna om Alfons för sina barn har säkert stött på hans kloka farmor som, när Alfons och hans pappa hade tråkigt, sa att om man alltid har roligt så märker man inte när man har roligt.....därför måste man ha tråkigt ibland!  Så rätt hon hade.

Bildresultat för glad hund tecknad

Detta kan man, om man är som jag, överföra till hunden och vår relation med vår lurviga vän. För det första tror jag att det är omöjligt att ständigt göra hunden lycklig. Det skulle vara fullständigt utmattande för oss. Dessutom är jag inte säker på att det är så bra sett ur fostran och relationen vi har med våra hundar. Det skulle nämligen vara svårare och svårare att göra hunden lycklig och förväntningarna skulle förmodligen höjas till orimliga höjder.

Den norska miljonären Arne Ness sa en gång i en intervju att det blivit svårare och t o m omöjligt för honom att bli nöjd. Han hade köpt allt han ville ha, rest överallt och sett allt han ville se och nu besteg han berg och gjorde saker han egentligen inte vågade för att få den där känslan av förnöjsamhet han eftersökte och det blev svårare och svårare att uppnå detta.

Hur gör man då för att behålla hundens förnöjsamhet? Ja, som tur är så är våra hundar mer lättroade än Arne Ness förmodligen var. Vi behöver varken köpa saker eller resa jorden runt för att göra dem nöjda. Men. För att behålla hundens förväntan på oss ska vi se till att hunden har lite tråkigt emellanåt. Släpp det där dåliga samvetet om att hunden bara gått och skräpat ett par dagar när det egentligen bara är bra för dem!

Jag bjuder på roligheter när Doris minst av allt väntar sig det. Om jag dessutom graderar det roliga håller jag hennes förväntan uppe. Hon vet att det inte lönar sig att "tjata". Då händer ingenting. Hunden har inte tvunget tråkigt när den gör ingenting. Den är. Precis som den ska vara. Varken lycklig eller olycklig.

Det är då du ska slå till!

Sätt igång en lek. Kör ett par övningar som hunden tycker är roliga. Överraska med en extra runda där ni gör något roligt istället för att bara gå långpromenad. Göm godis i hörn och vrår i huset och låt hunden leta. Plocka fram någon aktivitetsleksak och preparera den med godis.

Allt när hunden minst anar det men kom ihåg att låta hunden ha tråkigt emellan annars är risken stor att det tas för givet att du hittar på något hela tiden och då kan du få en odräglig hund. Våra dogs är inte så olika oss egentligen eller hur?

Med andra ord: En lycklig hund får du om du låter den ha lite "tråkigt" emellanåt och överraskar. Då får lär sig nämligen hunden att koppla av mellan aktiviteterna och då mår den bäst.

Visst har jag rätt?

Ha en underbar dag!

Kram

 

25 maj 2015

Comments powered by Disqus