Nya kurser och lite hundtips.

Godmorgon!

Idag är det ny vecka och ny kursomgång. Nu kör vi på för fullt igen. Stenkul. Då kan det passa bra att börja om lite här på bloggen när det gäller hundfunderingar och träning. Jag börjar med den klassiska misstolkningen: Min hund vet så väl att den gjort fel och skäms.

Nej, det vet den inte och nej, det gör den inte. Den vet inte att den gjort fel. I hundens värld är inget den gör fel. En hund gör alltid det som lönar sig för den och allt vi vill att den ska kunna måste vi lära den. Om en hund går upp på bordet och tar mat som står framme gör den det för att den kan. Mat är viktigt och har vi inte lärt den att inte gå upp på bordet är det inte fel för hunden. Hoppar den ner och ser ut som om den skäms när vi kommer på den är det vårt tonfall och ilskna kroppsspråk den reagerar på och gör undergivna signaler för att lugna oss. Då ser det ut som om den skäms. Mänsklig tolkning av något som är helt annat för hunden. Lugnande signaler. Inget annat.

Men. Protesterar någon. Min hund har aldrig försökt ta mat på bordet. Den förstår att den inte får. Grattis. Din hund har inte haft någon anledning att ta mat. Den kanske inte är så matglad. Den har förstått att all mat kommer i skålen eller från din hand. Om den inte som valp eller unghund går upp på bordet och tar mat kommer den förmodligen inte att börja med det som vuxen. Problemet uppstår aldrig.

Har den däremot fått smak på den goda maten som står däruppe och "stulit" en bit har man fått ett problem som inte är helt lätt att bli av med. Det är nämligen oerhört självbelönande. Den får ju precis det den vill ha och gott är det! Om jag reagerar med ilska när jag kommer på den kommer den kanske inte att ta mat när jag är där för jag blir ju så himla arg men när jag inte är närvarande är risken väldigt stor att den gör om det. Man har fått en ögontjänare och problemet blir väldigt svårt att bli av med.

Så. Se till att hunden inte någonsin får tillfälle att få tag på mat på de ställe som inte är tillåtna under valp och unghundstiden, den tid då allting grundläggs, så kommer problemet förmodligen aldrig att uppstå. Lämna ingenting framme som valpen kan nå. Sätt in stolarna så den inte kommer upp på bordet. Var lite smart och arrangera miljön så kommer som sagt aldrig problemet att uppstå.

Om jag redan har en hund som stjäler mat från bordet då? Plocka fram klickern. Ställ något gott på bordet och klicka och belöna innan den försöker ta maten. Alltså när hunden tittar mot maten. Eller ännu bättre: när den lägger sig eller sätter sig och inte bryr sig om maten. Belöna det rätta beteendet! Belöningen ska givetvis inte vara det som står på bordet. Belöningen kommer från din hand. Det som står på bordet är alltid förbjudet. Jag tror inte på att köra med "nej" här. Då kommer hunden inte ta maten för att jag säger nej men är jag inte där och säger nej gäller inte reglerna för hunden och det är fritt fram. Korrigering och hårda tag hjälper inte här! Inte någonsin annars heller enligt mig. Tålmodig träning och att se till att det inte finns någonting någonsin att stjäla ett bra tag framåt är det enda som hjälper enligt mig.

Att sparka hunden i ändan när den försöker ta maten resulterar enligt mig endast i att hunden blir rädd för mig varje gång den kommer i närheten av bordet. Inget jag vill ha. Alls. Se till att hunden inte ges tillfälle att stjäla och träna tålmodigt. Det är det enda råd jag vill ge. För som jag sa i början: Det är inte fel i hundens ögon. Då ska man inte bestraffas för det. Hur fel blir inte det? Tänk om jag sparkade till dig när du ska ta en tugga av middagen. Du ser inget fel i det du gör och blir bara förvirrad av att jag ger dig stryk. Det stärker inte precis vår relation. Eller hur?

Ha en underbar dag!

Kram

13 maj 2013

Comments powered by Disqus