Måndag med aktivering.

Bildresultat för klicker

Det är inte jag som ska aktiveras idag. Det är aktiveringsvecka på hundskolan som det alltid är näst sista veckan på alla kurser så denna veckan ska det grillas hjärnceller på hundarna. Från valp till vuxen. Vi struntar i lydnaden helt och hållet och låter hundarna bara ha skoj. Spelar det någon roll för hunden om den lär sig slicka sig om munnen på kommando, korsa tassar eller rulla en boll in i en låda? Nej, inte ett dugg. Huvudsaken att man känner sig duktig alla små, små steg i rätt riktning. Att matte/husse uppmuntrar, lär sig belöna i exakt rätt ögonblick så hunden förstår vad som var rätt och viktigast av allt: skrattar tillsammans med hunden! :)

Detta kommer mig att spinna vidare i tanken på vad som är kul för hunden. Är det någon skillnad på om man tränar cirkuskonster eller lydnad? För hunden?

Nej, det är det inte! Det är nämligen inget av detta som är naturligt för hunden och därför ingen skillnad för den. Skillnaden för oss är att vi släpper på kraven. Vi slappnar av och har, förhoppningsvis, kul tillsammans med vår vän.

Där kommer skillnaden även för hunden. Det blir lydnadsträning (samarbete!) med en mer avslappnad attityd. Man har kul tillsammans. Ser vi då till att det lönar sig för hunden medan vi lär in dessa "onödiga" saker så får vi en massa lydnad på köpet under mer avslappnade och trevliga former. För hunden. För ägaren. Vinst på alla sätt och vis.

Så. Jag hoppas att jag kommer att få alla att förstå hur viktigt det är. Är det barn med i sällskapet köper dom det med hull och hår. Attans vad dom går igång. Jag hoppas att jag lyckas plocka fram barnasinnet en liten smula även på de vuxna.

Vi ska ha kul denna veckan. Och se! Vi tränar samarbete och relation på samma gång. Alltså lydnad! Tjoho! Kul!

29 jun 2015