Magic!

En och annan gång händer det, inte ofta, att någon kommer till mig med ett problem och hoppas på att jag ska snabbt och lätt vifta med ett trollspö och vips så är problemet borta. Det är nästan aldrig så.

Först och främst har problemet ofta pågått ganska lång tid innan man kommer och sitter ordentligt i hunden. Ju längre det har pågått desto längre tid tar det att få bort det. Dessutom ser man lite besviken ut när man inser att det kräver en massa jobb och tid. I stort sett inget går att få bort på fem minuter. Inte om det ska hålla.

Problemet är ofta att hunden är utåtagerande på något sätt. Antingen i form av aggressivitet eller överaktivitet. Båda är jobbiga för ägaren. Frågan är om det är jobbigt för hunden? Inte alltid tror jag. Vi pratar ofta om att det är jobbigt för hunden att vara igång för mycket och vara aktiv till en grad som gör att den inte ser ut att vila någonsin. Är detta jobbigt för hunden eller är det bara jobbigt för ägaren? Jag inser att jag slänger ut en brandfackla här men jag ska förklara vad jag menar.

Givetvis är det inte bra om hunden inte kan slappna av. Det tjatar jag ofta om på kurserna. Det är inte naturligt för hunden att vara aktiv tjugofyra timmar om dygnet. Det skulle den inte vara om den levde i naturen. Nu ska vi komma ihåg att dagens hundar aldrig någonsin levt i naturen och därför inte tvärs av kan jämföras med vargen. Våra hundar skiljer sig mycket från vargen idag. Dock inte på alla sätt men det ska jag inte ta upp här. Vad jag menar är att vi kanske inte ska jämföra våra hundar med familjens barn eller vargar så mycket som vi ofta gör. Jag själv undviker att ge exempel på vad familjens barn gör och sen överföra det till vad som är bra för hunden. Hur lika är de egentligen?

Hunden är ett väldigt formbart djur. Underbar på alla sätt och vis. Det är just därför vi en gång tog dem till oss (eller om det var dom som tog oss till sig, det är inte bevisat vilket) och just därför tror jag att en hund vänjer sig vid den aktivitet den får eller tar sig och mår hur bra som helst. En hund som jobbar hela dagarna som tjänstehund vänjer sig vid det och mår bra. En hund som inte får så mycket aktivitet vänjer sig vid detta. Så länge grundbehovet är tillgodosett i form av att hunden får jobba med huvudet och får motion så mår den bra. Därför tror jag inte att hunden behöver må dåligt av att vara igång mycket. Det gäller att titta på hunden innan man sätter stämpeln stressad. Alla kan inte sättas in i den mall vi människor satt upp för vad som är bra för hunden. Jag hoppas att mina läsare hänger med på mitt resonemang. Jag menar inte att vi ska släppa det faktum att vi måste styra upp hundens aktivitet för det måste vi i många fall men kanske inte i den grad vi tror. Att en hund är aktiv behöver inte betyda att den är stressad. Det är inte så svårt att se om det är frågan om stress.  Vissa är lite mer aktiva än andra helt enkelt.

Jag inser nu att mitt inlägg inte alls handlar om det jag började skriva om och ska kanske återgå till det för att binda ihop det hela. Om man har fått ett problem med hunden kan man inte bara gå efter mallar när man ställer frågor om t ex hundens aktivitet. Hundar är så olika. Där kan vi jämföra med människan. Det är därför det inte är helt enkelt att ställa de rätta frågorna om varför just den hunden har problemet (som ofta handlar om stress) och det gör det inte helt enkelt att komma med lösningar. Jag är väldigt ödmjuk i denna fråga och väldigt försiktig med att komma med generella svar på lösningar. Därför kan jag oftast inte bara svara rakt av hur man ska komma tillrätta med ett problem. Det finns så mycket att ta hänsyn till. Hunden är en individ, har olika bagage med sig. Oavsett så kan jag inte vifta med mitt trollspö eller läsa ur en manual för att lösa problemet. Det är det som kallas individanpassat. Alla är olika.

Möjligen blev detta lite svårt att förstå vad jag menar. Tro nu inte att vi inte ska bry oss om att styra hundens mängd av aktivitet. Det är inte så jag menar men vi kanske ska se lite mer åt individen istället för att gå efter färdiga mallar. En tanke och det har jag många. Fler kommer eftersom jag hela tiden funderar över alla möjliga saker när det gäller våra underbara fyrfotingar.

21 maj 2013