Lycklig hund?

Godmorgon!

Är våra hundar lyckliga? Om så är fallet, hur får vi kvitto på det?

Anders Hallgren har skrivit om detta här:  http://animail.se/olyckliga-lydiga-hundar.html

En bra skriven artikel som jag mer än gärna skriver under på. Det finns så många olika sätt att ha hund på. Olika syften. Allt ifrån den som använder hunden som ett redskap till den som bara vill ha den som sällskap. Det finns ett väldigt stort spann däremellan. Jag ligger nog någonstans i mitten med lutning åt den där sällskapshunden.

Jag har sagt det många gånger och jag kan säga det igen. Mina hundar har långt ifrån kadaverlydnad. Dom är inte den där hunden som går som en robot vid min sida. Dom får snusa och lukta på alla blommorna när vi är ute. Dom får stanna och rulla sig i den där goda doften som man bara måste ha med sig hem. Nåja, det beror förstås på vad det är. När vi leker har vi inte många regler. Då hoppar dom och snappar åt sig leksaken. Vi busar och gör saker som en bruksfanatiker förmodligen skulle få hicka av att se. Inom rimliga gränser vill jag påpeka. Dom får givetvis inte göra vad som helst. Mina hundar kan stänga av hörseln helt och hållet när det passar dem. Jag ska inte säga att jag är nöjd med detta men alternativet att dom inte skulle våga ta några egna intiativ vill jag inte ha.

Jag tillhör inte dom som vill ha kontroll för att visa upp den fina lydnaden på min hund. Jag kan tycka lite synd om dem som känner att de måste ha det så. Är det för sin egen skull, för hundens skull eller är det för omgivningens skull? Jag kan garantera att det inte är för hundens skull i alla fall. Ingen, djur eller människa, mår bra av att vara kontrollerad hela tiden. Ingen.

När jag och mina hundar är ute i skogen, vilket vi är dagligen, då balanserar vi, letar godis i trädstammar, leker följa John runt träden, sitter tillsammans och tittar på något rådjur (en kopplad aktivitet) nosar och har allmänt kul. Jag ska inte säga att det är bra lydnadsträning i sig men jag är ganska säker på att mina hundar har kul och eftersom jag är en ganska kul lekledare så följer lydnad med på köpet.

Är då mina hundar lyckligare än många andra hundar? Det kan jag inte svara på. Jag tror inte det. Dom är nöjda med sin tillvaro. Det är jag däremot säker på.

Idag ska jag bära mig åt som en riktig skåning! Jag ska äta svartsoppa med krås, gås med alla tillbehör och äpplekaka till dessert. Allt ska intagas på Skivarps Gästgivargård. Mums!

Ha en underbar dag!

Kram

 

9 nov 2013

Comments powered by Disqus