Lite tjat.

Godmorgon!

Man kan gå till överdrivt med det mesta. Även vad gäller olika metoder att fostra hund på. Det finns två "läger". Hårt och mjukt. Inom båda ryms det flera olika sätt att tolka vad hårt och mjukt är. Man kan ta det hårda till att det blir ren misshandel men man kan även hävda att det är att vara hårt när man sätter upp tydliga regler och håller stenhårt på dem. Olika sätt att tolka hårt på. Man kan vara så "mjuk" att man låter hunden göra vad den vill och aldrig sätter ner foten till att man fostrar hunden genom att belöna det rätta men även ha regler för vad den får göra. Olika sätt att tolka mjuk på.

Det finns inte bara ett rätt och ett fel.

För mig, som inte går omkring och slår på människor är det väldigt främmande att slå på mina hundar. Det vet alla. Däremot kan jag mycket väl ta tag i dem i situationer när de inte lyssnar. Jag tar i som situationen kräver. För att antingen få stopp på hunden eller för att få den att lyssna. Jag skulle aldrig drömma om att korrigera min hund för något den inte förstår men kan mycket väl göra det när den fastnat i ett skällande ute i trädgården. Är jag mjuk eller hård då? Blandar jag då?  Det beror förmodligen på vem man frågar.

Möjligen är jag lite luddig här idag. Får skylla på att jag är lite trött i ögat. Sovit dåligt i natt. Igen. Jag fortsätter försöka få fram vad jag menar.

Om mina hundar "bär sig åt" tar jag tag i dem direkt. Väl medveten om att jag sen måste lära in ett annat beteende med hjälp av uppmuntran och belöning men inte sjutton får dom bära sig åt hur som helst. Oavsett av vilken anledning de gör det! Jag tror inte jag gör mina hundar en tjänst genom att vara otydlig och ena gången nonchalera och nästa gång när jag tappar tålamodet, vilket jag vet att jag gör ibland, ta i hårdare än jag tänkt. Då är det bättre att medan jag har ordning på mina hjärnceller ta tag i det direkt.

Jag tror att jag får återkomma i ämnet en dag när jag har lite mer ordning på tankarna. Idag verkar det inte riktigt funka. Återgår till att dricka mitt te och titta ut på en sol som gör att humöret stiger tillsammans med temperaturen på termometern.

Ha en underbar dag!

Kram

2 mar 2013

Comments powered by Disqus