Långlina. Underskattat hjälpmedel?

Godmorgon!

Varje gång det är dags att starta nya kurser kommer vissa saker upp till ytan och pockar på uppmärksamhet. Långlinan är en av dom. Eller spårlina som dom också kallas. Vilket som är det ett underskattat hjälpmedel i hundträning.

Bildresultat för långlina

 

Jag kan tycka att det borde vara lika vanligt att prata om långlinor i träningen som att få hunden följsam med alla selar, halsband och så vidare som ska underlätta koppelgående. Till skillnad från många andra hjälpmedel så gör långlinan att man måste vara aktiv och uppmärksam i träningen om hunden inte bara ska dra iväg med, om linan används fel, det extra långa kopplet! I det fallet är det inget hjälpmedel men i det fall den används rätt är det en fantastiskt bra hjälp när man tränar hunden att vara följsam när den är lös. Att hundägaren måste vara aktiv i träningen kan jag inte se som något negativt.

Jag får ibland en känsla av att man tycker att det är jobbigt att sätta på en lina och hellre släpper hunden lös och "chansar" lite på att hunden ska lyssna. Jag kan tycka då att man gör det lite svårt för sig och samtidigt riskerar man att hunden lär sig att den inte behöver lyssna när något intressant dyker upp och kommer när den vill. Det är ju svårt att veta om det är tillräckligt inlärt i skarpt läge. Man kan inte få tag i den och då är det hunden som bestämmer. I träningssyfte är detta inte bra.

När man får hem lilla valpen ska man ha den lös så mycket man bara kan. Så lägger man grunden till att kunna ha den lös när den är naturligt följsam. Som dom flesta valpar är. Men. Det kommer en dag när hunden få andra intressen än sin ägare. Det är en naturlig följd i hundens utveckling även det. Då. Då är det bra med en lina!

Tjat leder till misslyckande. Att chansa är förkastligt. Varför inte göra det lätt för sig och sätta på en lina. En lina man kan  trampa på om hunden inte lyssnar så man har den säkerhet som behövs för att träna i lite svårare miljöer. Det måste man nämligen göra om man ska kunna få hunden att vara följsam överallt.

Gör du ditt jobb redan från början behöver du inte ha linan så länge. Den ska ses som en säkerhetsåtgärd. Inget annat. Följsamheten och inkallningen ska sitta i att hunden lyssnar. Linan gör att man kan slappna av lite medan man tränar.

Åsa Ahlbom har skrivit två väldigt bra böcker där hon bland mycket annat beskriver på ett bra sätt hur man kan jobba med långlina i inkallningsträningen.

Bildresultat för åsa Ahlbom

Igår startade jag ännu en fullbokad Inkallning/koppel/kontakt kurs. Det är uppenbart att detta är ett ämne många vill ha hjälp med. Alla vill kunna ha sin hund lös där det är möjligt.

Inga långlinor i världen ersätter arbetsinsatsen man måste göra för att lyckas och det heter träning, träning och åter träning!

Om nu någon trodde att långlinan är lösningen på allt. :)

Ha en underbar dag!

Kram

 

 

20 maj 2015

Comments powered by Disqus