Konsekvent eller inte?

Godmorgon!

Det känns helt ok att sitta i hemmets uterum och blogga. Solen skiner och det är varmt och skönt även här hemma. Efter intagen ägg och bacon frukost sitter jag och surfar runt på några av de hundbloggar som jag tittar in hos ibland. Här kan man bli alldeles snurrig i huvudet. Den ene säger si och den andra säger så om samma sak. För den som frågar och söker svar i olika hundtränares kunskapsbank kan det bli väldigt rörigt och otydligt om man inte tänker till själv.

Som svar på samma sak läser jag en som säger att "du måste ta i och vara superkonsekvent!" en annan säger "var tolerant och ge hunden utrymme så löser sig  problemet av sig själv!" Jag nämner inte vad problemet var här för det är inte det som jag vill belysa. Jag anser att man inte kan vara varken det ena eller det andra. Superhård ger en i bästa fall hård hund i sämsta fall en blöt fläck på golvet. Super-inkonsekvens ger en hund utan ramar och ingen fast punkt i livet och hunden får ta konsekvenserna av att vi inte har fostrat hunden till att funka i vårt samhälle.

Jag är absolut för att man ska vara kritisk och söka svar på mer än ett ställe. Men, och här menar jag att man inte kan ta avsteg från detta, man kan inte vingla mellan två utopier och tro att hunden ska förstå att husse eller matte har personlighetsklyvning som sitt andra jag och att det är helt ok. Alltså, ena gången är det käftsmäll som gäller och andra gången helt utan regler som gäller. Allt för att man läst olika svar på olika ställen. Man blir kluven och då blir även hunden det. Inga ramar och ingen struktur i tillvaron ger en förvirrad hund. Och matte! Hur bra blir det?

Vad är då mitt råd i dagens inlägg? Jo, kolla för allt i världen mer än en hundtränares råd och alternativ men bestäm dig för hur du vill behandla din hund och håll dig till det. Allt annat blir bara skit enligt mig. Oavsett om vi vill vara hårda, konsekventa, mjukisar..........

Ha en underbar dag!

Kram

23 jul 2013

Comments powered by Disqus