Klockrent!

Godmorgon!

Någon gång emellanåt händer det att man får en idé som sen visar sig vara en av de bättre man haft. (Det händer att ideér visar sig vara värdelösa också!) Tillbaka till de bättre. De dåliga lämnar man ju därhän.

Igår använde jag mig av en av de bättre. :) Problem med att hunden inte bryr sig så mycket om matte eller husse när man är ute. Lös eller i koppel. Det mesta annat är mer intressant. Hunden har koll på var man är men bryr sig inte så mycket om vad man gör. Hunden vill inte bli av med matte/husse men tar heller inte kontakt. Den går och pysslar med sitt. Håller koll som sagt vad men tar inte aktivt kontakt.

Vad är fel? undrar man. Det här är så enkelt egentligen. Jag låter deltagarna i en övning som jag inte behöver gå in på i detalj först bara gå runt och låta hunden ta kontakt. Intresset är då inte så stort från hundens sida. Nästa scenarie är att ägaren tar till en leksak eller springer lite. Är lite mer aktiv med andra ord. Utan att direkt ta kontakt med hunden. Då såg det helt annorluna ut! Hunden följde klockrent med viftande svans. Så villig att hålla kontakt och jobba med sin ägare. Detta gällde samtliga hundar! Klockrent!

Att låta hunden förstå att man är en värdig kompis som man kan ha lite kul tillsammans med är hemligheten bakom en glad, arbetsvillig hund. Skillnaden var väldigt stor och jag såg många som nickade och förstod vad man måste göra medan man bygger upp den där relationen och samarbetet som gör att hunden håller lite mer aktivt koll på oss.

Då behöver man inte fundera så mycket på kommando och kontroll. Hunden följer aktivt för att det händer roliga saker hos matte/husse. De hundar som stod still med sina ägare brydde sig den lösa hunden inte om alls. Jag fick i en praktisk övning visa vad jag menar och att hundarna klockrent gjorde precis det jag ville visa gjorde att alla förstod bättre än om jag stått där och tjatat. Hundarna visade vägen. Hur underbara som helst. Duktiga.

Klockrent!

Ha en underbar dag!

Kram

28 jan 2015

Comments powered by Disqus