Lyssna på mig!

Godmorgon!

Först en parentes: om man vill se en fantastisk rollprestation ska man gå och se filmen Monica Z som hade premiär igår. Edda Magnason var helt underbar i rollen och filmen mycket sevärd.

Lite då och då dyker det upp saker som gör att jag får bekräftat att de kurser jag har som behandlar hundens språk och signaler är vad många hundägare behöver. Just nu har jag egentligen två sådana kurser igång: Hundspråk på söndagar hemma i Hörby och Relation och Samarbete i Malmö. Den senare behandlar vi inte enbart detta men det går som en röd tråd genom kursen.

Jag brukar säga att vi inte ska babbla sönder våra hundar men jag skulle kunna säga detsamma till hundarna. :) Dom pratar hela, hela tiden och många gånger lyssnar vi inte. Det är inte konstigt att det blir fel ibland. En sak som ofta är en orsak till missförstånd är svansen. En viftande svans är inte alltid en glad svans! Det finns många olika sätt hunden kan vifta på svansen på och man kan inte enbart titta på svansen för att se vad hunden säger. Samma sak gäller morrandet. Hur många olika sätt kan inte en hund morra på? En morrande hund är inte alltid en arg hund! Sätt ihop en lågt morrande hund med korta mungipor som samtidigt viftar lågt med svansen så kan jag garantera att hunden inte är glad. Förvirrande? Inte för hunden. Lyssnar vi inte då kan vi definitivt råka illa ut. Hunden har klart och tydligt berättat sin åsikt och lyssnar vi inte ja, då måste ju hunden ta till andra metoder. Skyll dig själv säger jag. Lyssna på hunden och om du inte förstår vad den säger gå en språkkurs.

En viftande svans kan betyda att hunden är glad, upphetsad, arg, jag är obekväm eller ja, you name it! Man måste titta på hela hunden för att se vad den säger. Det räcker inte med svansen. Om nu hunden har en svans. Många har inte det men dom viftar ändå med den. Det syns bara inte. Hundiska är inte helt lätt att lära sig men om man som hundägare inte ens bemödar sig med att lära sig grunderna blir jag lite ledsen. Lyssna på din hund!

Ha en underbar dag!

Kram

14 sep 2013

Comments powered by Disqus