Kan man motionera för mycket?

Godmorgon!

Bildresultat för springande hund

Först av allt vill jag tala om att jag talar om vuxna hundar. Inte valpar! Det är ett helt annat blogginlägg. Valpar ska nämligen inte motioneras. Det tar vi en annan gång.

Jag har bloggat om detta förr men eftersom det kommer upp lite då och då tar vi ett nytt litet inlägg om saken. Alla hundar behöver motion precis som vi människor. Anpassat efter ras och individ. Stora tunga hundar kan av naturliga skäl inte röra sig lika mycket som en mindre rörligare hund men båda behöver motion. Ingen hund mår bra av att ligga på soffan hela dagarna eller endast gå runt kvarteret.

Vi pratar väldigt mycket om att vi ska motionera hjärnan och många säger t o m att det är viktigare än att motionera kroppen. Det håller inte jag med om. Båda är lika viktiga! Anpassar efter varje hund. Det tål att upprepas.

Däremot ska man vara försiktig med att lägga det för högt. En hund som är van vid att springa sidan om cykeln flera mil om dagen blir inte bara motionerad. Den blir sliten. Det är viktigt att i de fall man motionerar hårt tänka på att kroppen behöver återhämtning, massage och vila! Detta slarvas det nog med i många fall vad gäller hunden.

Eftersom hunden vänjer sig vid att röra på sig mycket får man också tänka på att träna hunden på att ta det lugnt också. Lära den att slappna av. Ju mer du motionerar hunden desto mer orkar den och det är lätt att hamna i en spiral där den kräver mer och mer för att bli trött. Vänj hunden vid passivitet lika mycket som att röra på sig. Jag brukar rekommendera åtminstone en eller två dagar i veckan då man bara är. Alltså inte gör någonting mer än att gå promenader för att gå på toaletten och för övrigt göra ingenting. Lär hunden att det inte alltid ska hända saker. Få en balans i det hela. Ta en dag till att motionera hjärnan istället för kroppen och kombinera det de andra dagarna.

Försök inte trötta ut din "stirriga" hund med motion. Det funkar inte! Den kommer endast att bli stirrigare! Där behövs det att den får jobba med hjärnan mer. Motion är inte svaret på att få en hund lugn och trött.

För att svara på min egen fråga i rubriken: Kan man motionera hunden för mycket?  Nej, jag tror inte det egentligen. Inte en frisk hund. En hund som är frisk och mår bra på alla sätt och vis mår lika bra som oss av att röra på sig. Så mycket du och hunden orkar. Min Doris har en husse som är ute och promenerar väldigt mycket. Det gör dom  tillsammans. De har kvalitetstid när dom är ute och går. Det blir upp till 10 mil i veckan. Ibland mer och ibland mindre. Dom mår utmärkt av detta. Skulle hon orka mer? Yes. Mår hon bra av lite mindre? Ja så klart men det här passar oss. Det är vår ribba.

Motion är lika viktigt för hunden som för oss. Vi är dessutom anpassningsbara båda hunden och vi. Man måste inte vara maratonlöpare för att ha en hund. Hunden vänjer sig vid den nivå som passar dig. Det får aldrig bli ett tvång. Det mår varken du eller hunden bra av.

Ha en underbar dag!

Kram

29 apr 2015

Comments powered by Disqus