Jaja, så det kan gå.

Godmorgon!

 

 

Just nu så har den här bloggaren inget kul, intressant eller ens i närheten av klokt att säga här. Så känns det idag i alla fall.

Jag får gräva lite och kanske hitta något som kan intessera någon. Är det någon som är intresserad av att jag testat ännu en frisör? Attans vad det ska vara svårt att hitta någon som klipper som jag vill! Denna gången var det helt ok så när som på en punkt. Luggen. Jag bad om kort hår och jävlar så kort det blev! Jag är nog ganska nöjd så när som på den korta luggen då.  Det kommer ta ett tag innan den får rätt längd. Skit samma.  En handduk över speglarna här hemma ett tag sen är det nog ok. Ingen som var intresserad av detta? Nähä.

Då övergår vi till det som är viktigt. Hundarna! Jag måste få skryta lite om min valpgrupp på måndagar. Igår stod jag och bara gapade över hur duktiga dom små liven var. Om någon stått och tittat på dem så hade man nog inte gissat på att de var valpar. Jag vet att det inte beror på att ägarna tränar sina valpar för mycket. Dom har bara snappat upp saker snabbt därför att man har rätt förstärkning det vill säga belöning som valparna vill ha! Ok. Detta kan vi uppehålla oss vid en liten stund.

Emellanåt när jag ska hjälpa någon i ett moment på en kurs så inträffar nästan alltid detta: hunden blir på en sekund helt fokuserad på mig från att stunden innan inte brytt sig om sin ägare ett dugg. Varför? Beror det på att jag har någon sorts hundmagnet som gör att hunden inte kan låta bli att följa mig. Jag önskar att det vore så. Nej, det är helt enkelt så att jag ofta har något som hunden vill ha! Ok. En massa erfarenhet har jag även att lägga bakom. Jag vet hur jag ska göra men att förstärkningen måste vara extra på kurs det är självklart.

Det duger inte att komma med det en leversnitt som hunden i vanliga fall är måttligt intresserad av. Det kommer inte att funka på kurs. Där gäller det att ta till det godaste godast som hunden inte får i vanliga fall. Träna med hundens mat hemma men tag med söndagssteken på kurs. Då ökar chanserna med väldigt många procent att hunden är intresserad av att jobba med dig.

Vad som är en belöning för just din hund måste du ta reda på. Jag kan komma med en massa recept på hemlagat gott träningsgodis men om din hund älskar leksaker så... De mest ovanliga belöningar jag har stött på är: en trasa som luktar löptik, en grästuva som hunden fick tugga på och köra nosen i mattes hår.

Nosa på marken, springa med ägaren, nosa på annan hund, tugga på en pinne, knäckebröd, morötter, paprika..... Vad din hund tycker är en tillräcklig belöning för att jobba på kurs där störningen är väldigt stor det måste du ta reda på. Därefter blir det så mycket enklare att få hunden dit du vill. Varför göra det svårare än det behöver vara?

Ha en underbar dag!

Kram

16 sep 2014

Comments powered by Disqus