Jag vill inte

Godmorgon!

Redan rubriken avslöjar att det inte blir någon blogg i positiv anda idag och det blir det inte heller. Jag mår dåligt och anledningen är bilder som fastnat på näthinnan. Bilder på djur som far illa på grund av människans behandling. Snälla, snälla jag vill inte! Vill inte se. Jag behöver inte bilder som visar misshandlade, misskötta djur som lider helvetets kval på grund av grymheter vi människor utsätter dem för. Jag vet att det finns ändå. Jag tror inte att man gör så mycket mer för dessa stackars djur för att man visar bilder på det. De som väljer att blunda fortsätter att göra det.

Vad gör jag själv? Inte så mycket som jag borde och det ändras inte för att jag ser en bild på en stackars hund som släpas iväg med en snara om halsen skrikande av skräck och smärta för att mördas, Bara för att den finns. Det enda som händer är att jag gråter en skvätt och mår skitdåligt hur länge som helst. Inte går jag ut och ställer mig på barrikaderna och skriker ut min förtvivlan. Inte släpper jag ut minkar från burar eller smetar ner pälshandlarens dörr med blod. Mest för att jag inte tror att det är det rätta sättet att påverka på.

Hur ska man då göra? Hur mycket ska man göra? Jag, precis som de allra flesta pratar mer än jag gör något konkret. Jag skänker en slant lite då och då. Alldeles för sällan och hur mycket nytta gör det egentligen? Så länge människan anser sig vara den högsta varelsen på jorden kommer detta inte att ändras. Så länge det finns människor som inte respekterar liv i alla dess former kommer detta att fortgå men vi får inte sluta försöka förändra. Då är priset alldeles för högt. Jag tror på att påverka regeringar runt om i världen att förändra synen på liv. Alla levande varelser. Hur länge har vi inte försökt detta? Till vilken nytta? Jag vet att det låter som om jag gett upp hoppet om en förändring och kanske har jag gjort det också. Vi har mördat varandra i alla tider och vi fortsätter i oförminskad styrka.

I liten skala jobbar jag. Ser till att inget djur lider i min omgivning. Anmäler grannar när jag ser att dom inte sköter sina djur. Om jag skulle försöka greppa över detta i ett större perspektiv skulle jag förmodligen bara må dåligt för att jag inte kan påverka mer än jag gör. Om jag kunde skulle jag uppmana alla att skänka en slant till någon organisation som oförtröttligt jobbar med att förändra istället för att köpa onödiga julklappar som vi ändå inte behöver. Lite motsäger jag mitt resonemang ovan men det är bättre än ingenting. Jag riskerar att kallas tråkig och anklagas för att förstöra julstämningen men det skiter jag i så här kommer det:

Skänk en slant till någon som behöver det. Lägg gåvobrevet i ett kuvert under julgranen och känn glädje över att du kanske gör någon liten insats. Om du väljer att göra det för djur eller människor spelar ingen roll. Många, många behöver vår hjälp.

Ha en underbar dag!

Kram

29 nov 2012

Comments powered by Disqus