Jag gör så gott jag kan!

Godmorgon!

"Hunden gör alltid så gott den kan enligt de förutsättningar den har!" 

Om hunden inte "funkar" är det vårt tillkortakommande (är det ens ett ord?!) Hunden kan endast vara hund! Alltid! Oavsett hur många forskningsresultat och undersökningar vi gör som visar att hunden kan både skämmas, känna skuld och planera saker så är detta en sanning vi inte kommer ifrån. Allting hunden gör är utifrån dess syn på hur man ska hantera situationen. Den gör alltid det som känns logiskt.

Om hunden inte funkar i en övning beror det inte på hunden. Aldrig. Med andra ord kan man aldrig säga att hunden trotsar eller "jävlas" i någon mening. Om hunden inte gör vad den ska......vilket den alltid gör enligt den själv......beror det alltid på oss. Många är anledningarna till att det inte funkar. Om vi nu bortser från hälsoskäl, rädslor eller andra saker som kan störa träningen så får man leta i saker som tränat för lite, satt för höga krav, inte fått hunden att förstå, har för dålig förstärkning osv. Inte lyckats motivera hunden tillräckligt helt enkelt. Med andra ord inget vi göra hunden ansvarig för.

Så. Bli aldrig frustrerad på hunden. Det är varken rätt eller hjälper ett enda dugg. Om du tvunget ska bli på dåligt humör när det inte funkar så lämna hunden och lägg din ilska på något dött ting. Hunden har inte förtjänat din ilska.

Hunden gör alltid så gott den kan enligt de förutsättningar den har.

Ha en underbar dag!

Kram

3 mar 2015

Comments powered by Disqus