Inte enbart nonchalera!

Godmorgon!

Bildresultat för belöning hund

Nonchalera det du inte vill ha. Belöna det rätta beteendet. Så ofta man säger detta! Ett råd jag i de flesta fall anser vara det bästa men inte alltid.

Man kan inte nonchalera bort skällande. Det är ett självbelönande beteende och hunden får "belöning" varje gång den skäller. Hur ska jag kunna nonchalera bort det? Nej, just det. Det går inte. Förekomma! Ett annat råd jag nog ger betydligt oftare än att nonchalera.

Nu hoppas jag lite här och går tillbaka till det där att nonchalera. Tyvärr är det alltför vanligt att man nonchalerar men glömmer det superviktiga att belöna rätt beteende. Det räcker inte att nonchalera. Jag måste visa hunden vad jag vill ha istället.

Ta att hunden hoppar på mig. Vilket min lilla Gina gör mer än något annat just nu. Om jag bara skulle nonchalera detta tror inte jag att hon skulle sluta. Hon verkar gilla själva hoppandet och om jag inte visar henne vad jag vill ha istället kommer hon nog inte att sluta. Hur många gånger per dag kommer hon fram till mig utan att hoppa! Många!! Om jag under en period nu belönar detta varje gång kommer hon att välja att sätta sig framför mig istället för att hoppa upp.  Så. Nonchalera i all ära men glöm för all del inte att belöna det du vill ha!

Tillbaka till skällandet. Varför skäller hunden? Om det är ett frustrerat skall för att få igång mig kan jag säkert välja att nonchalera för då vinner inte hunden något på detta. Om hunden skäller för att den är osäker måste jag ta hand om det på annat sätt och jobba med hundens självförtroende. Skäller den för att den varnar, ja då får man tala om för hunden att det är bra att den varnar men nu tar jag över. Man kan inte enbart välja att nonchalera bort beteendet i något av fallen. Man måste ge hunden ett alternativ. Man måste visa hunden vad man vill ha istället.

Det funkar aldrig att enbart nonchalera eller enbart belöna. Man måste vara säker på att hunden förstår vad den blir belönad för. Det blir lätt fel om man inte vet vad man gör och då kanske man förstärker det beteendet man ville ha bort.

Ha en underbar dag!

Kram

 

8 sep 2015

Comments powered by Disqus