Inte alltid självklart.

Godmorgon!

Bildresultat för relation och samarbete hund animerad

Den lite annorlunda kursen Relation och Samarbete är just nu igång. En kurs jag startar lite då och då. Intresset skiftar men oftast blir den fullbokad.

Det mesta på denna kurs kan uppfattas som lite "flummigt" och inte helt självklart. Mitt jobb att förklara vad man har för nytta av det vi gör ställer emellanåt ganska stora krav på mig för här handlar det inte om de vanliga övningar man har på de kurser vi har inom lydnadsträningen.

Vad jag vill förmedla är ett sätt att få igång ett bättre samarbete mellan hund och ägare. Inte bara när man jobbar tillsammans. Det är ju viktigt att man förstår varandra i vardagen och litar på varandra! Vi gör många övningar där det innebär att lita på varandra. Eller i första hand att hunden ska lita på mig. Det är inte alltid helt självklart och heller inte alltid lätt att förstå vad man har för nytta av det vi gör. Jag hoppas att jag lyckas i mina försök att förklara. Det är viktigt att förstå vad och varför man gör det man gör. Annars blir det svårt att ta det på allvar.

De som endast ser träning med hunden som ett sätt att träna in allt vad hunden ska kunna i lydnad trivs inte på denna kurs. Här sitter vi och hanterar hunden för att lära den att lita på oss och inte backa undan för våra händer. Göra saker tillsammans där man måste lita på den andra.

Att samarbeta endast genom att visa med kroppen och inte rösten är supernyttigt. Människor blir helt plötsligt väldigt bra på att visa med kroppen efter bara en liten stund och det är väldigt roligt att se hur hunden söker information eftersom den inte får det i öronen måste den ju hålla fokus på sin ägare istället. Om hunden struntar i sin ägare får man jobba med det här.

Det är inte alltid helt självklart. Emellanåt är nog både hund och människa lite förvirrad. Jag är det inte och lyckas för det mesta få alla att förstå. Det är häftigt att se. När det blir självklart.

Ha en underbar dag!

Kram

3 jun 2015

Comments powered by Disqus