Inga höga hästar här.

Godmorgon!

Jag brukar läsa hundbloggar av olika slag och ibland blir jag glad och ibland blir jag ledsen. Ibland blir jag frustrerad och ibland blir jag rent ut sagt förbannad. Ibland blir jag orolig över att någon ska ta vissa råd som ges och råka illa ut. Mina råd som jag emellanåt ger här på bloggen kan på sin höjd misslyckas av de som följer dem men man kan vara säker på att råden åtminstone inte är farliga. Varken för hund eller människa.

Igår läste jag om ett sådant råd och jag förstår vad han menar men risken med att böja sig ner och ta tag i hundens ben när den blir upphetsad i ett hundmöte för att få dess uppmärksamnet anser jag kan vara direkt farligt. Jag står för det. OM man gör det innan hunden kommit in i blockering så ok. Då får man kanske den reaktion man önskar men risken är väldigt stor att man får ett bett i handen eller i värsta fall ansiktet eftersom man står böjd över hunden. Hunden får ett s k omriktat beteende och hugger det som är närmast. Husse eller matte. Att jag sen inte förstår vitsen med att göra detta överhuvudtaget är en helt annan sak. Jag anser att det finns betydligt bättre sätt att hantera det på men det är MIN åsikt. Jag kritiserar egentligen  inte hans åsikter om hur man löser besvärliga hundmöte. Vad jag vänder mig emot (detta har jag bloggat om förr) är att de som läser detta och kanske har det riktigt jobbigt med sin hund i hundmöte där hunden är aggressiv och utåtagerande går ut och gör detta och råkar väldigt illa ut.

Om man har stora problem med sin hund ska man varken kopiera råd man får på bloggar eller via tvprogram. Någonsin. Sök hjälp! Det krävs så mycket mer än bara ett kort råd på en blogg i dessa fall. Man MÅSTE ta reda på den bakomliggande orsaken till hundens problem med andra hundar eller människor. Man MÅSTE få så mycket mer information från både hund och ägare innan man sätter in åtgärder för hur man ska lösa problemet. Jag sätter mig inte på något sätt på höga hästar här. Jag har bara så många gånger sett hur man kopierat saker man sett på tv eller läst och det har blivit värre eller åtminstone ingen förbättring alls och ändå fortsätter man t ex kicka hunden i sidan för det funkade ju på tv.

Det hjälper inte att det står en liten notis i kanten på tvbilden om att man inte ska försöka detta själv. Alltför många gör det ändå. Med katastrofala följder. Likadant är det med bloggar skrivna av kända personer. De flesta, hoppas jag, läser och värderar själva men om det så bara är en som inte gör det och utsätter sin hund för metoder som kanske förvärrar problemet så är det en för mycket.

Så här tycker jag. Visst kan vi som jobbar med hundar ge tips och råd utan ha träffat hunden. Generella råd om hundträning. Att ge sig på problem och lösa dem via en blogg där man inte ens träffat hunden anser jag oproffsig och direkt oansvarligt. Så nu stack jag ut hakan i alla fall. En hund som blir tokig på hundar den möter behöver hjälp. Inte varken en kick i sidan eller få benen upplyfta. Det är min åsikt.

Ha en underbar dag!

Kram

3 feb 2013

Comments powered by Disqus