Individ ja, men skyll inte på det.

Godmorgon!

Alla är individer. Jag pratar om hundar nu. Alla är olika med olika förutsättningar och bagage som ger förutsättningarna för hur träning och inlärning kommer att se ut. I bästa fall vet vi varför det är som det är och vad vi måste göra för att få resultat. I värsta fall får vi köra med förbundna ögon och hoppas att det blir rätt. Är hundtränaren någorlunda erfaren blir det oftast i rätt riktning även om vi har blanka papper på hunden innan vi börjar jobba. Nu pratar vi om hundar där vi ska träna bort något problem. Även hundar som är problemfria, där vi endast pratar om inlärning, behöver en individanpassad träning. Så klart. Som jag sa: alla är olika.

Men. Och nu kommer jag till det som rubriken antyder. Hur mycket kan vi "skylla" på individen? Ingen som läser detta ska ta det som kritik men är det inte så ibland? Jag gör det själv: "Jag kommer aldrig att få bort Doris jaktintresse. Hon har alldeles för mycket jakt i sig!" Här skyller jag definivit på individen. När det egentligen handlar om min lathet, eller om jag ska vara snäll mot mig själv, min tidsbrist. Jag vet definitivt vad och hur jag ska träna. Det handlar bara om att göra det. Att lägga ner den tid som krävs. Det handlar inte enbart om Doris personlighet. Det är klart att det går att få kontroll på detta även om jag kanske inte kan få bort det. Det handlar om engagemang och inget annat. Nu tycker jag inte att det är ett stort problem i vår vardag och därför struntar jag i det och anpassar vår tillvaro istället. Men. Jag har ju trots allt skyllt på annat än min insats. Individ ja, men skyll inte på det!

Vi måste alltid ta hänsyn till ras och individ. En engelsk bulldog kan så klart inte ta agilitybanan som en bordercollie men innebär det att den inte kan tränas i banan? Så klart inte. En chihuahua skäller när det ringer på dörren. Så klart. Det ska den göra enligt rasbeskrivningen. Innebär det att man inte kan träna den till att inte vakta dörren. Nej, det gör det inte. Det handlar om hur mycket tid vi är villiga att lägga ner på detta. Vissa saker är lättare att träna än andra men alla som sett en hund gå på lina vet att allting går om bara viljan att lägga ner tid och engagemang finns. Jag har varken tid eller lust att lära mina hundar gå på lina men jag skyller inte på individen för att dom inte kan.

Det finns ingen sens moral i dagens blogginlägg. Möjligen den att inte skylla på saker som inte är relevanta för att skyla över min egen brist på arbetsinsats.

Ha en underbar dag!

Kram

 

 

 

 

 

9 sep 2013

Comments powered by Disqus