Idolmiss.

Godmorgon!

Jag missade. Jag jobbade. Per Jensen har varit i Skåne och föreläst och jag missade detta på grund av att jag jobbade. Nåja, i min hand har jag den här:

Hans nya bok. Jag fick ett sms. Nej, inte från honom men från en av mina vänner/deltagare som gav mig en eloge för att alltid hålla mig uppdaterad på det som händer i forskningsvärlden inom ämnet hund. Jag tackar och tar emot samtidigt som jag kanske inte helt och hållet gör mig förtjänt av berömmet.

Jag försöker hela tiden suga in det nya men jag är alltid kritisk. Det ska man vara. Man ska veta att det mesta i forskningsväg har ett syfte även om jag är övertygad om att det Per Jensen håller på med inte har något kommersiellt syfte så sväljer jag ändå inte allt som varken han eller någon annan säger rakt av. Jag är kritisk. Tror det är klokt.

Om vi ska lämna Per Jensen för ett ögonblick. Inom forskning, i vilket ämne det än må vara, så har statistik en framträdande roll. Med statistik kan man påvisa i princip vad man vill. Man vinklar det så att det passar helt enkelt. Därför anser jag att man ska vara kritisk. Man får helt enkelt väga det man läser/hör på en guldvåg och känna efter om man kan köpa det.  Kom ihåg här att jag inte är någon forskare utan allt jag säger här är ur min synpunkt som jag tror att det är!  Utifrån egna erfarenheter där jag jämför det jag själv kan och vet mot det jag hör/läser. Jag säger detta för att jag inte ska få en massa kommentarer i kommentarfältet om att jag är en  besserwisser. Jag är oerhört ödmjuk inför de som besitter kunskaper som inte jag gör. Om jag har respekt för den som säger det. Annars lämnar jag det så klart därhän.

Tillbaka till Per Jensen. En man som jag har den största respekt för. Alltså läser jag hans bok, som jag ännu inte kommit så långt in i, med öppet sinne. Där jag redan innan jag började läsa är positivt inställd till det jag kommer att få läsa därför att jag litar på honom som forskare. Jag har haft förmånen att lyssnar på honom ett antal gånger och jag rekommenderar alla som är intresserad av hundar göra detta om tillfälle ges.

Varje dag bedriver vi som sysslar med hundträning vår egen lilla bit av forskning. Åtminstone vi som har ett öppet sinne och intresset av att lära oss mer hela tiden. Läromästarna är alla hundar som vi träffar dagligen. Om vi mixar det med att hålla oss uppdaterad med det senaste inom forskningen, som vi väger mot våra egna erfarenheter, ökar chansen att våra kära kunder vågar lita på det vi säger. Dock vill jag ändå säga det här: När jag står där på träningsplanen och påstår saker känns det bra i magen? Kan du köpa det jag säger? Var kritisk. Du är expert på din egen hund. Jag kanske på ett bredare perspektiv men någonstans möts vi i våra erfarenheter. Du vad gäller din hund och jag på min nivå. Tillsammans kan vi göra ett bra jobb!

Ha en underbar dag!

Kram

28 okt 2014

Comments powered by Disqus