Hur mycket orkar en valp?

Bildresultat för söta valpar animerade

Valpar. Några blyga. Några ser ut som om dom äger hela världen. Några förvirrade och andra verkar ta det hur lätt som helst. Så olika men ändå så lika.

Oavsett så kan jag nog med all säkerhet lova att alla valparna från gårdagens kursstart gick hem och var stentrötta! Trots att vi egentligen inte gör så mycket på första lektionen.

Hur mycket orkar då en valp? Ja till att börja med kan jag säga att många misstar en aktiv valp för att vara pigg som en mört när den våldsamma aktiviteten egentligen beror på att den är trött och behöver hjälp med att vila! När jag frågar om valpen var trött efter förra lektionen kan jag vara säker på att några säger nej på grund av just detta. Valpar är som barn i detta fallet. (Är egentligen inte så glad för att jämföra hundar med barn) Alla småbarnsföräldrar vet hur övertrötta barn beter sig. Så är det med valpar också! Dom blir som orkaner och far runt som om dom har en raket i rumpan. Då behöver valpen hjälp. Hjälp med att hitta lugnet så den kan komma till ro.

Lär valpen att vara lugn i ditt knä. Belöna lugnet. Låt den komma ner på golvet igen när den är lugn. Inte så länge den krånglar. Då lär den sig att den kan komma loss om den krånglar. Ha mycket fysisk kontakt med din valp. Massor av kel. Jag vet att det finns dom som tycker annorlunda men så här tycker jag. Allt ska ske på mina villkor och då kan det enligt mig aldrig bli fel! Eller för mycket.

Nu till frågan i rubriken: Hur mycket orkar en valp? Även här är det så klart lite olika men, om din valp inte vilar åtminstone 15 timmar om dygnet är den igång för mycket. Går du dessutom långa promenader för att trötta ut din valp är du illa ute. Eller rättare sagt din valp är det.

Ta det lugnt. Din valp behöver inte vara igång 24 timmar om dygnet för att vara lycklig. Tvärt om. Din valp blir istället olycklig när den kommer till den punkt att den inte kan slappna av. Träna den på det istället för att kasta de där bollarna och så vidare. Visst ska valpen leka och ha kul. Så klart men varva det med minst lika mycket avslappningsträning så är chansen så mycket större att du får en harmonisk hund.

Märks det att jag startade valpkurs igår? Doris tyckte nog att det var jobbigt för hon ansåg nattarundan vara helt onödig när man kunde sova istället.

19 maj 2015