Hur mycket lydnad vill du ha?

Godmorgon!

Hur viktigt är det? Lydnad. Vad är lydnad? Vem bestämmer vad lydnad är?

Får jag säga att mina hundar är lydiga när dom inte alltid gör som jag säger? Vill jag säga att jag har lydiga hundar? Vad innebär ordet för mig? För dig?

Om du frågar mig så tycker jag att vi måste ha en viss lydnad på hunden. Ungefär som jag ser på mig själv. Jag måste lyda vissa regler i samhället och det måste min hund också. Skillnaden är att hunden inte har en aning om vad det är och jag måste lära min hund allting som den måste rätta sig efter. Jag kan inte lägga något ansvar på hunden vad gäller detta.  Nu var det inte hundens syn på det hela som jag ville ta upp idag. Jag ville belysa det faktum att vi kanske har olika syn på samma sak.

Jag tycker inte om ordet lydnad. Själva ordet har en negativ klang. En lydig individ är en individ som rättar in sig i ledet och inte tänker själv. I en diktatur får man inte tänka. Man ska bara lyda och göra det andra anser att man ska. Tvärtemot min syn på hur det ska vara. Så vill jag inte ha det och så vill jag inte att mina hundar ska ha det.

Däremot gör jag mina hundar en tjänst om jag hjälper dem att bli individer som omgivningen tycker om. Som jag tycker om. Det är ett väldigt känt faktum att det alltid är hunden som får lida om den inte är "uppfostrad". Vad är uppfostrad? En diskussion som vi kan ta en annan gång.

Det är här jag tycker att vi hundtränare har ett ansvar. Ja, jag går så långt att jag säger ansvar. Senast igår tog jag upp detta när jag stod i stan och skulle påbörja min lilla stadsträning med valparna. Det är en ganska stor grupp på nio hundar så vi tar lite plats när vi kommer. Här påpekar jag alltid för mina deltagare att vi ska hålla in våra hundar när vi möter folk, plocka upp är en självklarhet och inget problem bland mina kunder, att helt enkelt se till att våra hundar inte stör andra människor eller hundar. Jag ställer mig helt och hållet bakom Skk:s kampanj för att försöka förändra den, ibland, hätska debatt som finns om hundar i samhället. Läs om den här: http://www.skk.se/hundagande/kampanjer/skall-inte-pa-hunden/12-smarta-regler-for-hundagare/

Har detta med lydnad att göra? Nej, egentligen inte. Men. Om jag ser till att min hund inte stör andra så kan jag väl få ha, eller inte ha, den "lydnad" jag vill på min hund? Eller hur? Jag tror att en hund som följer de grundläggande regler vi har för våra hundar också blir lyckliga hundar eftersom de flesta människor då tycker om dem så därför tycker jag så klart att det är självklart att gå kurser med hunden. Då har man en ärlig chans att få hjälp att hjälpa hunden bli en glad "lydig" hund som passar in i vårt samhälle.

Vill du ha hjälp? Gå vidare till "kurser". :)

Ha en underbar dag!

Kram

 

26 nov 2013

Comments powered by Disqus