Höga krav på hundägare.

Godmorgon!

Bildresultat för hundtv

 Först litet tjat om alla hundprogram som inte är av den bästa sort om man frågar mig. Min poäng med dagens blogginlägg kommer jag till så småningom. Ha tålamod ni som redan hört min åsikt om det vi ser på tv.

Att hunden kommit in i våra tv-apparater ser jag som något positivt trots allt. Hunden är i högsta grad närvarande i vårt samhälle idag. Dom har med åren blivit allt fler i antal. Det är bra att vi hundälskare har fått ett forum även om.......

Bildresultat för ilsken hund

 

.........de program som visas i tv handlar, som vi alla vet, nästan inte alls om den vanliga, mer eller mindre problemfria, familjehunden. Det verkar som om de som bestämmer vad hundprogrammen ska handla om inte tror att det räcker. Nej, här ska man ta fram hundar som är "red-zone" hundar som hugger vilt omkring sig. Hundar som har mer eller mindre stora problem. Jag är väldigt säker på att det inte hade behövts.

Även om man skriver en liten text i rutan om att inte använda de råd man får i programmet så kopierar den vanliga hundägaren ofta det dom ser.  Av okunskap. Även i vanlig hundfostran. Med förödande resultat. Det konstiga är att när jag ställer frågan om varför de fortsatt med metoderna när det inte har hjälpt har man inget bra svar men man fortsätter ändå att slänga ner hunden på sidan eller kasta burkar efter den. För att man sett det på tv och litar på "experten" som sagt att man måste göra så.  Detta anser jag är medias fel. Och ansvar.

Problemlösning på tv är väldigt riskfyllt! Ett exempel från verkliga livet där en hundägare kopierat att kasta en plastpåse med burkar bakom sin hund när den visade ett alltför stort intresse för andra hundar. Resultat: hunden blev livrädd för ljud och gjorde våldsamma utfall mot alla hundar den mötte. Den förknippad givetvis rädslan den känt med hunden den mötte. Den hunden var inte lätt att få trygg igen! Att en hundtränare fortfarande använder sig av dessa metoder idag när vi vet så mycket mer om hur hunden fungerar är ledsamt. Att man visar det på tv är ännu tråkigare. Detta från en hundtränare som i tv står och säger: "Det ska göra ont!"

Om vi lämnar tv åt sidan så har jag ett råd:

Tro inte på alla uppfostringsråd! Var kritisk! Känns det inte riktigt bra i magen är det inte rätt för dig!

Litar du på den som ger dig råd i hundfrågor? Bara för att jag säger att jag har hållit på med hundar hela mitt liv innebär inte det att det jag tror på är rätt för dig! Svälj inte allting du hör! Plocka det som passar ditt sätt att tänka. Bara för att någon blir tv-kändis innebär inte det att allt de säger är rätt. Det kanske inte ens är lagligt! Bara för att jag håller hundkurser för familjehunden och har gjort länge innebär det inte att allting passar ditt sätt att tänka. Jag tror på det jag gör precis som alla ovannämnda gör men det är din magkänsla som måste bestämma om det vi säger passar dig. Var kritisk!

Bildresultat för lagbok

 

 

 

 

Vi har lagar här i landet som klart och tydligt säger att man inte får orsaka ett djur något lidande när man fostrar. Varken psykiskt eller fysiskt. Läs gärna den meningen ett par gånger till! Det är inte alla hundtränare i Sverige som följer de reglerna kan jag säga. Var kritisk! Våga säga ifrån om du råkar ut för detta på någon hundkurs. Det är inte enbart oetiskt. Det är dessutom olagligt!

Dagens rubrik. Det är inte lätt när man står där som nybliven hundägare och ska välja hur man ska fostra sin hund. Alla håller på sitt och jag har många gånger möts av hundägare som t o m blivit tillsagda att om dom inte följer hundtränarens råd kommer dom att få en hund som tar över och blir farlig. Vem vågar gå emot de råden om man inte vet något annat?! I alla nämnda fall har det handlat om hundtränare som håller på med hårda metoder. Allt från att man varit tvungen att ha ett stryphalsband på hunden för att kunna tillfoga smärta om hunden inte sköter sig till att man ska ha ett extrakoppel med sig som man kan hota hunden med. Osv.

Någon annan har varit hos hundtränare där man förbjudits att säga något alls till sin hund. Där det alltid ska vara så positivt och mjukt att hunden inte får några ramar alls att rätta sig efter. Med resultat att man står med en förvirrad hund som inte har någon människa i sin närhet som den kan lita på har koll på läget. Inga regler alls. Det är enligt mig lika fel. Även om det inte skadar hunden fysiskt.

Bildresultat för rätt eller fel

 

 

 

 Vad är rätt? Vad är fel? Vad passar mig och min hund? Får man ens göra som jag gör? Man kopierar och hoppas på det bästa. Råden haglar över oss.

Din hund har ingen aning om vad metoder är. Inte jag heller om jag ska vara ärlig. Jag fostrar mina hundar som jag själv vill bli behandlad. Det går så bra så. Jag är övertygad om att man måste ha få, men ändock regler att följa. Jag mår bäst då. Det gör mina hundar också. Allt dom ska kunna som inte är naturligt för dom ska läras in med uppmuntran och belöning. Reglerna jag sätter upp i vår vardag ska följas och det visar jag genom att vara konsekvent. Hindra eller avbryta på ett vänligt sätt när det blir fel. Uppmuntra och belöna när det blir rätt. Svårare är det inte. Detta sätt är etiskt rätt och lagligt. Det känns bra för mig. Känns det bra för dig?

Det ställs stora krav på oss hundägare när vi ska välja. Vad säger din magkänsla?

Ha en underbar dag!

Kram

 

27 sep 2015

Comments powered by Disqus