Hit! Fot!

Godmorgon!

Bildresultat för kroppsspråk

 

Kommando. Beroende på hur vill träna våra hundar är dom olika viktiga. Jag ska sticka ut hakan lite här och säga: ju mindre viktigt desto bättre är du på att träna din hund. Bli nu inte upprörd du som har en hel arsenal av kommando.  Det har jag också. Låt mig få förklara vad jag menar.

Jag återkommer till det jag bloggat om mer än en gång. Att kommunicera med hunden utan att använda rösten. Jag har blivit ifrågasatt för detta och det är helt ok. Var och en får ha sin tro. Även jag.

Hur kommunicerar hundar med varandra? Fysiskt och med massor och åter massor av små kroppssignaler. Det är så de gör i första hand. Våra hundar läser oss mer än vi tror genom vilket språk vi talar när vi rör oss!  Vi människor använder rösten mer än något annat. Tror vi! Vi säger mer med vårt kroppsspråk än vi tror. Vi tänker bara inte på det och det är liksom det jag är ute efter här. Att vi ska tänka på hur vi rör oss.

Det vi säger tolkas av mottagaren olika beroende på vad vi samtidigt signalerar med kroppen. Säg "Jag älskar dig" och stå med händerna i sidorna samtidigt som du ser arg ut i ansiktet och lutar dig hotfullt fram. Hur tror du mottagaren tolkar din kärleksförklaring? Förmodligen helt annorlunda än du hade tänkt dig.

Vad jag menar med att träna hunden utan kommando är att tänka på vad vi säger med kroppen. Om man inte pratar måste man vara tydlig med hur man rör sig. Att tänka till och fundera på hur man gör en inkallning utan att ropa på hunden (förutsätter att hunden tittar på dig!) är väldigt nyttigt.

 

Om man tvingas tänka på hur man använder kroppsspråket blir man bättre på att träna sin hund. Det var det jag menade i början av inlägget. Låt kommandona vila ett tag och kommunicera med din hund på det sätt hunden läser dig oavsett vad du säger. Genom att använda kroppen ska du få se att både du och hunden blir betydligt mer uppmärksamma och aktiva i träningen.

Ha en underbar dag!

Kram

31 mar 2015

Comments powered by Disqus