Motion.

Godmorgon!

                                                   2011-12-05-212512.jpg

Så här ser det inte ut denna morgon här hemma. Vaknade kl 7 av att min man stod redo med hundarna för morgonens joggingrunda. Han är knasig! Det är lördagsmorgon. Stiger man upp kl 05.30 varje morgon i veckan kan man väl för sjutton ligga i sängen åtminstone till halv åtta. Nejdå, på med joggingskorna och iväg. Kvar står jag med håret på ända och sömndrucken försöker komma igång så pass att jag får lite frukost i magen. Känner mig som den mest osunda människa i världen då jag  ser dem jogga iväg. Tänder en cigg och suckar lite. Dags att ändra på detta? Eller räcker det med en dåre i familjen? Finns ju en risk att vi sliter ut hundarna om jag också ska börja kuta omkring. Jag föredrar raska promenader på anständiga tider med en fika i ryggsäcken som jag intar någonstans i naturen. Vad tycker hundarna då? Super så klart. Dom får motionen av husse och fika med avkoppling i skogen av mig.

På tal om motion. Man talar ganska mycket om att hundarna behöver använda huvudet istället för benen. Vi pratar om att man ska låta dem lösa problem och tänka och att tio minuter hjärngympa är lika med som om vi gått sju kilometer med hunden. Även jag säger detta men med ett tillägg. Motion! Man får inte ersätta motionen med hjärngympa. Dom behöver det lika mycket. Hundar mår lika bra av att röra på sig som vi. Om inte mer. Vuxna hundar ska motioneras!

Jag anser att en hund behöver åtminstone en till två timmars ordentlig motion varje dag. Man måste inte springa med dem som min knasiga man gör men promenader i rask takt behövs. Kan man dessutom låta dom spinga och rasa av sig en del av den promenaden är man rätt på det. Givetvis ska det anpassas efter hundens ras och individuella behov! Man måste inte ge sig ut i skogen varje dag men hunden måste få använda hela kroppen. Att gå rakt fram på en gångbana ger inte kroppen allt den behöver. Klättra över stockar och stenar ska ingå för att ge musklerna en omgång. Bor man i stan finns det parker. Om man ser sig omkring när man går finns det alltid något man kan låta hunden hoppa över, klättra upp på osv. Låt hunden lösa problem på promenaden. Hamnar hunden på fel sida om något låt den lösa det själv. I sin naturliga miljö hade den gjort detta hela tiden.

Hjärngympa är viktigt men motion är minst lika viktigt.


Ha en underbar dag!

Kram

29 sep 2012

Comments powered by Disqus