Härliga vardag.

Godmorgon!

Retfull rubrik eller? Vardagen är tillbaka och inte hänger jag läpp för det inte även om jag saknar mannen vid frukostbordet. Nu är det full rulle som gäller. Den här veckan är fulltecknad. Mycket som ska förberedas. Mina kurser som startar nästa vecka är väl besatta även om inte alla är fullbokade. Jag är supernöjd.

Igår var "gänget" tillbaka på socialiseringskurs här hemma och jag hade så roligt att jag helt glömde att ta foto. Lille Viggo som haft ett ganska långt uppehåll i kursgåendet var så lycklig över att träffa Doris igen att han bara kraaaamades hela tiden. Inte brydde han sig om alla de andra nya kompisarna. Han hade hjärtan i blicken hela tiden bara för Doris.

Och då kommer jag in på det där med hundars lek. Visst finns det vuxna hundar som leker. Absolut. Men ofta är det inte lek det som vi uppfattar som rena sandlådan full av ungar. Valpar leker, unghundar leker men när det gäller vuxna hundar är leken ofta något helt annat. Man kollar varandras styrka och parningsbenägenhet. Det är därför leken ibland kan gå över till något helt annat och bli gruff istället. Två hanhundar som ser ut att ha hur roligt som helst kan plötsligt börja gruffa med varandra istället och vi blir förvånade. De hade ju så roligt.

Det handlar om status. Man mäter varandra och tränar sexuella beteende. Hanhundar visar upp sig för varandra och flörtar med tikarna. Även om de inte löper. Hur ofta ser vi inte hanhundar rida på tikar trots att de inte är i löp? Tikar har inte alls lika stort behov av detta och därför är det vanligt att tikar inte "leker" med varandra. Även vuxna tikar kan rida på varandra men då handlar det oftare om dominans eller möjligen stress. Min Alma skulle aldrig leka t ex. Jag brukar säga att det är under hennes värdighet men det är mitt sätt att uppfatta det på. Hon är helt enkelt inte intresserad av parningslekar. Viggo vill para hela tiden. Det var väldigt tydligt att det inte handlade om lek för honom.

Varför spelar det någon roll att man tänker på detta? Jo, för att man ska förstå varför det kan bli gruff i en grupp hundar där det ingår både hanar och tikar. Ingen hanhund är intresserad av gruppsex. Han vill ha tikarna för sig själv. Andra hanhundar är bara till besvär i det läget. Igår hade vi två hanhundar bland en massa tikar och det första som hände var så klart att Viggo talade om för lilla Bosse att Viggo var den bästa häradsbetäckaren. Bosse lyssnade så duktigt och visade Viggo tydligt att han inte tänkte mäta sig med honom och sen var det över och Viggo kunde ägna sig odelat åt att krama Doris och den unga Bosse kunde ägna sig åt leken.

Tikarna i gruppen är gamla kompisar och där är jag övertygad om att det bara handlar om lek och inget annat. För visst leker hundar också men lite allvar är inblandat även om det ser ut som rena ravepartyt. Därför måste vi ha lite koll på hundarna när de leker. Kul hade de igår. De fick jobba lite också även om det inte blev så mycket som jag planerat. De sprang sig trötta istället och hade säkert jättekul. Trots att de flesta hundarna träffats många gånger nu så lärde vi oss lite nytt även igår av dem. Det är så härligt. Jag älskar detta!

Ha en underbar dag!
Kram

 

7 jan 2013

Comments powered by Disqus