Halt hund

Godmorgon!

Vaknar och möts av det här ledsna ansiktet.

selam-snall.jpg

Min Selma är lite halt och fick inte följa med på husses morgonrunda. Hon får vara hemma och mysa med mig istället. Jag vet inte varför hon är halt men jag far inte iväg till veterinären med en gång. Jag avvaktar alltid lite. Om det inte är något akut allvarligt så klart. Det handlar inte om pengar. Jag tror på att avvakta lite och se. Jag är väldigt restriktiv med att stoppa i mina hundar mediciner. Precis som jag är med mig själv. Mycket kan man behandla själv och mycket går över utan att man slår på stora trumman. T ex "hotspots" som är vanligt på retrivers kan man behandla med receptfri kräm mot fotsvamp om man upptäcker det tidigt och klipper rent från päls ordentligt. Man behöver inte stoppa i hunden antibiotika då. Vi har varit väldigt förskonade från detta men de gånger det hänt har det funkat alldeles utmärkt. Urinvägsinfektion behandlar man alldeles utmärkt med tranbärskapslar från Hälsokost. Jag vill dock påpeka att om man är orolig och hunden mår riktigt dåligt oavsett vad det är så ska man söka veterinär. Jag själv har alltid lite is i magen och det mesta har jag kunnat behandla själv. Öroninflammation ska man dock alltid låta veterinären ta hand om.

Våra hundar kan inte tala om för oss vad som är fel och det är väldigt bra att lära sig se hur hunden rör sig, beter sig osv när den är frisk så man ser om något förändras. Det är beklämmande många som inte vet vad deras hund har för temp som frisk. Det kan variera ganska mycket nämligen och om man inte vet kan man ju inte veta hur hög tempen är när man ska kolla den sjuka hunden. Inte bra. Dessutom är det inte snällt att komma med termometern för första gången när hunden mår dåligt. Vänj hunden vid att ta tempen så det inte blir dramatik när man står där med en hund som mår skit.

Dåliga magar kan man också själv behandla. Nu talar jag om vuxna hundar. Valpar är en helt annan sak. En valp blir väldigt fort uttorkad t ex när den är dålig i magen och där tror jag inte på att vänta för länge. Det kan ta en ände med förskräckelse. Misstänker man att hunden fått i sig något ska man alltid söka veterinär om det inte kommer upp igen ganska kvickt. Får det ligga i magen kan det skada vitala organ. Överhuvudtaget tror jag på att lära sig så mycket man kan om sjukvård för hunden. Så det inte blir fel. Vi är ju rädda om våra älsklingar. Eller hur? Det jag skrivit i dagens blogg är hur jag gör. Man ska alltid tänka efter själv och känna vad som känns rätt för en själv. Jag är alltid väldigt försiktig när jag ger råd när det gäller hundens sjukdomar. Jag är ingen veterinär men en erfaren hundägare. Det är jag vågar jag påstå. Det mesta har jag tagit hand om själv och det funkar för mig och mina lurviga, väldigt viktiga, älskade hundar.

Ha en underbar dag!

Kram

6 apr 2013

Comments powered by Disqus