Halsband eller sele.

Godmorgon!

Bildresultat för glad dator

 

 

 

 

Nu är jag tillbaka i cybervärlden på rätt sätt. Min dator har kommit hem och är snabbare än den värste gunman i vilda västern. Jag hinner knappt med att skriva in vart jag vill innan sidan är uppe. Givetvis överdriver jag å det grövsta men oj, så nöjd jag är.

Över till dagens inlägg. Ett ämne som jag säkert bloggat om förr men det finns alltid anledning att återkomma till saker och ting. Halsband eller sele. Vad ska man välja? Vilket är bäst?

Bildresultat för hurtta sele

 

Första frågan blir då: Vem ska det vara bäst för? Dig eller hunden? Finns det någon fysisk anledning att använda det ena eller det andra. Det finns så klart mycket att ta hänsyn till. Som vanligt.

Om vi tar det helt allmänt och nu vill jag klargöra att det här är vad jag tycker. Det finns många skolor inom detta ämne precis som allt annat. Jag är en vän av sele. Helt enkelt för att det är skonsammast för hunden. Inget annat. Snacket om att det får hunden att dra ännu värre eller att halsbandet ska vara där för att det ska kännas och t o m göra ont på hunden när den drar och därmed göra att hunden drar mindre köper jag inte alls. Allt snack om att hunden bygger muskler i sele och därmed blir svårare att hantera köper jag inte heller.

Det finns fina antidragselar som är skonsamma för hunden men dom är jag inte heller så glad för helt enkelt för att man ofta slutar träna hunden på att gå fint i koppel och därmed är man ju inte av med problemet. Man har köpt sig ett verktyg som gör det skonsammare för mig som förare av hunden men hunden lär sig inte att gå fint i koppel av den. Ett bra hjälpmedel medan du tränar men inte någon problemlösning av själva dragandet. Möjligen lär sig hunden att inte dra så småningom för att det inte lönar sig. Möjligen.

Jag får säkert många på mig nu men så här tycker jag. Att hunden drar i kopplet kan det finnas många anledningar till. Stress är en av dem. Att man helt enkelt inte lärt hunden gå fint i kopplet är en annan. Man blir inte av med själva problemet genom att köpa en massa "hjälpmedel" i form av stryphalsband, selar med smala plågsamma remmar under frambenen, smala halsband som sitter precis bakom öronen och så vidare.

Man blir endast av med problemet genom att hitta orsaken till varför hunden dra och jobba med att lära den hur du vill att det ska se ut. Allt annat är inte att lösa problemet.

Om hunden går fint i kopplet är det egentligen ganska ointressant vad man använder. Har man en stor och tung hund kanske det ena eller det andra känns tryggast för ägaren. Då använder man det. Så. Halsband eller sele? Lär hunden gå fint i kopplet och inte dra så behöver du inte fundera så mycket på vilket och kan använda det som är skönast för hunden. Sele om du frågar mig.

Ha en underbar dag!

Kram

5 maj 2015

Comments powered by Disqus