Goddag eller inte.

Godmorgon!

Börjar med att ställa frågan: "Har hunden någon nytta eller glädje av att hälsa på främmande hundar överhuvudtaget?"

Om man frågar mig så är svaret ett enkelt Nej. Om hundarna inte ska träffas och umgås vid fler tillfällen så finns det ingen, absolut ingen, anledning för dem att hälsa på varandra. Ska dom däremot ha någon sorts relation med varandra även i framtiden är det en helt annan sak. Att hälsa på varandra om dom inte ska fika ihop är lika onödigt som att jag hälsar på alla jag möter på stan en lördagsförmiddag när det är rea.

Jag ser det nästan dagligen och anledningen att jag tar upp det idag är ju så klart att det ännu en gång varit på tapeten. Ett möte som jag själv hade igår med en dam där hennes lilla hund bar sig åt som monstret from hell och hon hojtande på avstånd. Kan dom inte få hälsa för då lugnar han ner sig. No way min vän! För det första: ska du verkligen belöna detta rabiata beteende med att låta honom få komma fram till mina hundar? Tänk efter! För det andra: Varför skulle jag riskera att våra hundar far i strupen på varandra för att din hund ska lugna ner sig? Nopp!

Ett andra exempel på samma promenad: Här var inte jag inblandad. Ett äldre par med vars en hund även här av den mindre modellen möter ett annat par med en lika liten hund. Alla hundarna visar på alla sätt dom bara kan att dom inte vill ha kontakt medan ägarna lockar och i princip tvingar hundarna att hälsa på varandra med, som alla förstår, fullständigt katastrofalt resultat. Det lät som jag kan tänka mig att det gör där man hetsar hundar att slåss. Går dom vidare? Nix. Man står kvar och diskuterar varför hundarna inte vill bli vänner. I sträckta koppel med tre små gremlings som bara vill därifrån. Jag lade mig inte i detta men oj, vad det var svårt.

Det är en stor missuppfattning att hundarna har den minsta lilla nytta av att hälsa på andra hundar. Man tror att dom vill leka och jag ställer mig frågan vad är det som får en att tro detta? Om man kan något om hundar så vad hundarna gör på promenaderna är att man kollar genom att lukta där andra hundar varit om det är en tik, hane, löp, icke löp osv. Det är inte frågan om: "har här gått en potentiell framtida lekkamrat!" Nej, det handlar om sexualitet. Inget annat. Det innebär inte att dom vill ha kontakt om dom skulle träffas. Dom vill kolla statusen på varandra.

Jag uppmanar alla att läsa en eller annan bok av Per Jensen som är etolog och forskare av den moderna sorten. Han har koll på detta.

Valpar ska lära sig att inte vara rädda för andra hundar genom att umgås med vuxna och valpar men skilj detta från hundar som i vuxen ålder träffar andra främmande hundar i koppel. Det är stor skillnad. Inte ens valpen ska umgås med andra hundar i koppel. För att lära sig att främmande hundar engagerar vi oss inte i. Då får hunden lugn och ro på promenaderna tillsammans med dig och behöver inte vara orolig för att få en främling i varken baken eller nosen.

Ha en underbar dag!

Kram

 

25 jun 2014

Comments powered by Disqus