Goda vanor

Godmorgon!

ebba-pa-knahundshumor-hos-husse.jpg

 

Goda vanor vill vi alla att våra hundar ska ha. Dom ska inte hoppa på besökare, dom ska inte tigga vid bordet, dom ska vara lugna medan man får på sig kopplet innan man ska gå ut osv osv......

"Varför gör den så här?" säger en förtvivlad hundägare vars hund hoppar som en tok på honom när han försöker prata samtidigt som han klappar hunden på huvudet för att lugna ner den. "Därför att det är en hund och du belönar beteendet" säger jag. Man klappar för att försöka lugna. Man belönar fel beteende.

Man skyndar sig att få på kopplet och släppa ut hunden genom dörren för att den är helt tokig. Allt för att få ett slut på hoppandet och stökandet. Vad man gör är att man lär hunden att det är så här det ska se ut och belönar fel beteende. Hunden ville ut. Jag belönar genom att ge hunden precis det den vill ha. Komma ut. Inte lär jag hunden då hur jag vill ha det inte. Hunden blir ju belönad för ett beteende den har och kommer så klart att hoppa och stöka som en tok även i fortsättningen.

Jag hävdar bestämt att det går att lära hunden goda vanor utan att ta till något annat än att ta ifrån hunden det den vill ha och på så vis låta hunden själv komma fram till vad som är rätt. Till exempel kommer man inte ut förrän man sitter lugnt medan jag klär på mig och tar på kopplet. Om hunden stökar hänger jag bara upp kopplet igen och går därifrån. Väntar tills hunden lugnat ner sig och försöker igen. Så håller jag på tills jag i lugn och ro kan ta på mig och hunden och gå ut genom dörren. Det är inte svårare än så. Belöning får hunden i form av att den får komma ut. Det behövs ingen annan belöning. Samma sak gäller utanför dörren. Vi börjar inte gå förrän hunden är lugn.

Hunden hoppar på besökare. Ingen uppmärksamhet. Ingen bryr sig ett dugg om hunden förrän den är lugn. Då sätter man sig ner och hälsar på hunden. Hunden får vad den vill, nämligen hälsa, Man gör det på hundens nivå och belönar därmed den för att alla tassarna är i golvet och den hälsar lugnt. Hetsar den upp sig går jag bara därifrån. Jag tar ifrån hunden det den vill ha. Jag ger den det den vill ha när den gör som jag vill. Jag belönar rätt beteende.

Tiggandet vid bordet samma sak. Om hunden inte får något vid bordet kommer den att sluta tigga. Man kan inte ibland ge den en matbit för att den ska sluta tigga. Det säger sig själv egentligen. Så klart kommer hunden att sitta där igen nästa gång jag ska äta och får den ingenting ökar den sitt tiggande genom att gnälla och kanske t o m hoppa upp på mig för att få en godbit. Jag ger den en bit för att den ska sluta hoppa på mig och jag har belönat beteendet. Hunden kommer att upprepa och man är snart inne i en ond cirkel. Hunden gör bara det som lönar sig. Får man inget slutar man tigga.

Det är egentligen ganska enkelt. Belöna det du vill ha. Nonchalera det du inte vill ha. Förekom. När, inte om, hunden gör något bra belöna! Man kan inte belöna för mycket medan man ska lära hunden goda vanor. Vi människor är experter på att korrigera när hunden gör fel men ofta ganska dåliga på att se när hunden faktiskt gör något rätt och bra och belöna detta. Hunden lär hela tiden. Dygnet runt och gör massor av saker som är rätt. Belöna det. Vänta inte tills hunden gör fel för att lära den rätt saker. Då gör man det onödigt svårt för sig.

Ge inte hunden det den vill ha för att det är enklast när den stökar. Då får man aldrig bort stökandet. Hunden gör allting på sitt eget vis om vi inte lär den hur vi vill ha det. Har man en valp av en storvuxen ras är det inte lika gulligt när den hoppar trettio kilo tyngre. Bättre att lära den redan som valp hur man vill ha det och inte belöna fel beteende för att få stopp på det. Det kommer inte att lyckas.

Lär hunden goda vanor. Från början. Det finns som sagt bara en regel: Belöna det du vill ha. Nonchalera det du inte vill ha men framför allt: Se hunden när den gör rätt saker och belöna det. Förekom. Se din hund!

Ha en underbar dag!

Kram

13 feb 2013

Comments powered by Disqus