Funderingar om kunskap.

Godmorgon!

Står och studerar mina hyllrader av böcker i ämnet hund och ämnen som ligger nära det jag sysslar med dagligen. Om man blir hundexpert av att enbart läsa om hundträning så kan jag utan att tveka kalla mig expert. Det gör jag inte. Ju längre jag jobbar med detta desto mer inser jag hur mycket jag har kvar att lära. Jag är möjligen kunnig men de enda experter i ämnet är hundarna själva. Vi andra försöker att förstå oss på dom och utifrån det hjälpa dem till en meningsfull och lycklig samvaro tillsammans med oss tvåbenta.

I tv får vi en massa olika tips och råd om hur vi ska få hundarna att funka i vår vardag. Det handlar i stort sett aldrig om vad hunden behöver för att vara lycklig.  Det talas väldigt lite om hur vi ska göra för att hunden ska vara den lyckliga hund som den förtjänar att vara. Att få vara hund. Den ska läras att inte göra si och inte göra så och det är nödvändigt så klart. Vi är två olika raser som ska leva tillsammans. Vi har definitivt olika sätt att se på vad som är ok och vad som inte är det och eftersom vi är den som bestämmer måste hunden anpassa sig efter oss. Det är en jäkla massa saker hunden måste göra som inte är naturligt för den. Jisses. Det är inte lite vi begär.

Man får inte visa på det enda sätt man kan att man inte vill ha t ex barn för nära. Man ska gå fint i ett snöre som gör att man inte kan agera på sitt naturliga sätt vid t ex hundmöte. Det ska man bara klara av. Exemplen kan göras många.

Jag tjatar om och om igen att man ska se till att ha roligt tillsammans med hunden. Om jag har lärt en enda hundägare att leka med sin hund så hunden skrattar pälsen av sig så är jag nöjd. Jag vet att vi måste lära dom allt det andra också men vi får aldrig glömma att låta hunden vara hund tillsammans med oss så långt det är möjligt. Då får vi en lycklig hund.

Varje dag försöker jag förmedla detta till alla underbara hundägare som kommer i min väg. Det är ibland lite väl mycket fokus på vad hunden inte får göra istället för hur man får en hund som gladerligen gör allt jag vill. En lycklig hund. En glad och nöjd hund gör gärna allt för oss och en viktig ingrediens i detta är, anser jag, att hunden får vara hund så långt det bara är möjligt. Ingen bok i världen har kunnat lära mig detta. Det har jag lärt mig genom att jobba med hundar, genom att hantera och studera hunden själv. Kunskap får man genom att vara ödmjuk medan man lär. Att aldrig använda ordet expert om sig själv. Jag ligger i lära. Kommer alltid att göra. Mina läromästare är det underbaraste djuret som finns. Hunden. Den enda experten i ämnet.

Ha en underbar dag!

Kram

26 maj 2014

Comments powered by Disqus