Filten - fredad zon.

Godmorgon!

En väldigt viktig komponent på mina kurser är - filten. På en kurs för längesen fick jag lära mig användandet av detta verktyg i hundträning och har sedan dess använt det på varenda kurs jag hållit.

Filten ger hunden en zon där:

den kan känna sig säker på att få vara ifred.

där den just därför kan slappna av oavsett vad som händer runt om den.

en plats för återhämtning under träning.

hunden kan lära sig att i lugn och ro hantera sin stress.

Trygghet i största allmänhet!

För att detta ska fungera är det superviktigt att ingen går fram till hunden, rör den eller stör den på något vis. Ingen varken människa eller hund. Förutom matte och husse då förstås. :) Mina hundar får inte röras när de ligger på filten. Doris säger ofta ifrån om någon kommer fram till henne och aldrig att jag skulle banna henne för detta! Framför allt inte om jag dessutom har sagt ifrån tidigare att det är hennes fredade plats. Hon är väldigt trygg på sin filt. Hon ligger ofta och sover på kurserna för att hon kan just vara trygg på sin filt. Gina håller på att lära sig och är riktigt duktig på det redan.

Stressade hundar kan få fantastisk hjälp av att man lär in avslappning på filten. Emellanåt möts jag av lite skeptism vad gäller den viktiga träningen av filten. Man tycker att det är lite tråkigt. Lite för passivt att hålla på med på kurs. Då känner jag att jag inte har varit tillräckligt tydligt. Inte förklarat tillräckligt.

Jag har nog tyvärr även varit lite slarvig på sista tiden med att vara tydlig med vad som gäller innanför grindarna på min träningsplan. Får skärpa mig där!

Eftersom jag så innerligt tror på vikten av att träna hundens av- och på knapp för att hunden ska bli en trygg hund som kan slappna av kommer jag att fortsätta tjata om detta. Jag kommer att fortsätta kräva att man inte släpper fram sina hundar till en hund som är på sin filt. Vad som händer och sker utanför min träningsplan kan jag inte, och ska inte, styra över. Jag kan dock tycka att det är lite synd att man inte ger hunden chansen att träna upp sin förmåga att slappna av i den ganska skruvade miljön som en kurs är men jag kan endast ge information och hoppas att man förstår hur bra det här är.

Jag har genom åren sett så många, många hundar som gått från stressade knippen som gnäller, skäller och gnyr på kurs till balanserade, trygga hundar som utan problem kan se andra hundar röra sig runt omkring dem utan att gå upp i stress att jag kan säga att det här funkar! Till hundra procent. OM:

Man lyssnar på vad jag säger.

Följer mina instruktioner.

Har tålamod!

Om jag låter lite barsk på dagens blogginlägg så är det kanske för att jag så gärna vill att man ska ta detta till sig. Tro mig. Jag vet vad jag talar om, åtminstone i detta fallet. :)

Ha en underbar dag!

Kram

16 sep 2015

Comments powered by Disqus