Fido! = alltid kontakt med belöning!

 Godmorgon!

Hur ofta nonchalerar din hund dig när du säger dess namn? Om ofta? Varför? Är det för att du endast säger dess namn i "skarpt" läge där hunden inte är nåbar och därför har lärt sig att den inte behöver lyssna? Har du missat den så viktiga förstärkningen för att lära hunden att det alltid, alltid lönar sig att lyssna när den hör sitt namn?

Frågor som är viktiga när man ska kommunicera med sin hund. Jag tycker man ska vara fysisk med sin hund: använda kroppsspråk och fysisk beröring. Beröring! Inget annat! Men vi får inte glömma rösten!

Här ska du få ett tips. Lägg ner energi på att lära din hund att alltid ta kontakt när den hör sitt namn. Tatuera in detta i hundens medvetande genom att alltid belöna den när du säger dess namn. Med godis, lek osv. I början tränar du in detta i störningsfri miljö. Då får du aldrig använda namnet om du inte är säker på att hunden lyssnar. Alltså säger du inte hundens namn när den är upptagen av annat och du känner att den förmodligen inte kommer att lyssna. Vad du ska belöna med beror på vad just din hund anser är en belöning!

När det funkar i störningsfri miljö, varje gång, då tar du träningen till nästa nivå. I parken där det finns andra hundar på avstånd. I stan där det är mycket människor i rörelse. Osv. Om hunden inte klarar av att ta kontakt där gör du det lättare genom annan inte lika störande miljö. Träna mycket tills det sitter som en smäck. Hunden tar kontakt varje gång var som helst.

Nu kan du börja använda detta. Du har möjlighet att belöna kontakt i situationer där hunden annars skulle vara onåbar. Du har ju tränat hunden så pass att den inte ens tänker när den hör sitt namn. Det sitter i ryggmärgen. Dina möjligheter att ha kontroll på hur du och din hund ska hantera olika situationer ökar. För att ni har kontakt.

Hunden har problem vid hundmöte: Kontakt och du har möjlighet att jobba med hunden förbi det jobbiga mötet. Osv. De som nu säger att det inte kommer att funka i de situationer där hunden helt låser sig har inte riktigt förstått.

Detta måste tränas så mycket att det sitter i ryggmärgen. Se ovan.
Du har gjort det för svårt för tidigt. Se ovan.

Kontakt är grunden till allt. Ett ryck i kopplet är en förstärkning på ett felaktigt beteende hur konstigt det än låter. Visst är det bättre att hunden ser det som positivt att ta kontakt så att du har möjlighet att nå hunden på ett positivt sätt istället. Eller?

Ha en underbar dag!

Kram

 

19 dec 2014

Comments powered by Disqus