Dominans och flockliv.

Hundsport dimper ner i brevlådan och jag bläddrar lite förstrött. På debattsidorna finns en artikel där man ställer frågan om huruvida det är dominans när hunden rider på oss människor och om hunden lever i en flock tillsammans med oss eller i en familj.
Ju längre jag läser desto mer håller jag med. Jag är nämligen av uppfattningen att det aldrig är frågan om dominans mellan hund och människa. Man blir provocerad av att hunden rider på våra ben och tror att de försöker dominera oss. Jag är övertygad om att det handlar om helt andra saker: överslagshandling orsakad av stress, allmän upphetsning eller ett inlärt beteende som ger uppmärksamhet. Dominans finns inte med på kartan. Jag tror inte alls på att våra hundar någonsin försöker dominera oss. Jag tror att vi måste vara hundar för att hunden ska se oss som flockmedlemmar. Dom ingår i familjen och det är inte riktigt samma sak anser jag. Man kan kanske tycka att det är en lek med ord och att det är samma sak men är det verkligen det?

Om vi ska se oss som en flock kommer automatiskt tankarna in på rangordning och att hunden ska vara längst ner på rangskalan för att inte ta över. Det blir så lätt fel då. Då kommer det in en massa olika förbud och orättvisor mot hunden som lite ställer hunden utanför "flocken". Nu ska vi se om jag kan förklara utan att trassla till det alltför mycket.

Med rangordning i tankarna förbjuder vi hunden att göra olika saker och kanske t o m förbjuder den att vara på olika platser i hemmet. Om man gör detta för att hunden ska veta sin plats blir det fel tycker jag. Jag menar inte att man tvunget ska låta hunden ligga i sängen eller i soffan men om man gör det av anledningen jag beskrivet ovan anser jag att det blir fel. För att hunden ska veta sin plats! Då tar man ett avstånd från hunden som inte gynnar relationen mellan människa och hund och har man då dominastankarna med i ekvationen är det inte så sällan hårda tag med i leken. Hunden ska ju hållas längst ner på rangskalan!

Om man istället ser hunden som en familjemedlem av en annan art som man tagit på sig ansvaret för blir det lite mer rätt. Hunden ska då behandlas med samma respekt som alla andra familjemedlemmar. Det innebär inte att hunden får göra som den vill. Vi människor som lever i en familj har ju också regler för vad vi får göra mot varandra. De ska givetvis även hunden ha. Ingen skillnad. Våra barn får inte rita på väggarna och hunden får inte gå upp på bordet och ta mat. Regler finns det för alla i familjen. Vi lär barnen att det inte är ok att rita på väggen och vi lär hunden att det inte är ok att äta upp min middag. Vi gör det med respekt för individen genom att visa vad som är rätt. Vi ger barnen ett ritpapper och vi ger hunden mat i skålen. Enkelt.
Ingen rangordning med i spelet. Respekt och rättvisa.

Så tänker jag.

11 apr 2013