Ett sätt till alla?

Godmorgon!

Stod och pratade med en tidigare brukshundsinstruktör igår. Vi var helt överens om hur man ska träna hund. Det är väldigt skönt att höra. För mig är brukshundsklubben lika med tävling och det är ju så klart inte så även om det nog är tongivande inom den organisationen.

Det finns plats för oss alla. Vi behöver inte se varandra som konkurrenter. Om jag gör ett bra jobb kommer det alltid att finnas de som väljer mig istället för brukshundsklubben och det finns ingen anledning att jag ska vara rädd för deras verksamhet. Vi har inte samma inriktning men en sak är jag säker på: Vi älskar våra hundar. Jag tror de som enbart ser hunden som ett instrument att använda för att vinna tävlingar trots allt inte är så många. De flesta av oss har hund i första hand för att vi älskar hundar. Det är jag övertygad om.

Tycker hunden det är roligt att tävla i lydnad? Tycker den det är roligt att lära in cirkuskonster eller dansa freestyle? Alternativt har den tråkigt när den inte får göra det? När den "bara" får umgås med familjen, gå på promenader och följa med familjen på olika aktiviteter?

Hunden bryr sig inte ett dugg om tävlingspoäng eller diplom på lydnadskurser.  Om man kör till en brukshundsklubb eller till min hundskola är egalt för hunden. Om man tävlar eller bara tränar för att lära hunden att fungera i familjen är lika ointressant för den.

Vad den bryr sig om är en meningsfull tillvaro. Att den får göra saker som ligger i dess natur. Att vi har kul tillsammans oavsett om det leder till en guldpokal eller inte. Med detta vill jag ha sagt att så länge hunden har roligt kan vi göra precis vilket som. Så länge vi inte låter det gå ut över hundena välmående så bryr den sig som sagt inte. Om du jublar över ett diplom på en av mina kurser eller en pokal på tävlingen spelar ingen roll så länge hunden jublar tillsammans med dig.

Ha en underbar dag!

Kram

10 jul 2014

Comments powered by Disqus