En repris på förekommen anledning.

Godmorgon!

 

 

Bota orsaken. Inte symptomen. Ännu en gång får jag anledning att ta upp detta. Fredrik Steen har en väldigt bra historia i detta ämne om hunden som far som en idiot, klättar på väggarna och rullar ihop mattorna i huset när det ringer på dörren och vad ägaren vill ha hjälp med är....skällandet!? Att hunden håller på att svimma av upphetsning ser matte inte som problemet. Hunden låter. Jag vill dock mena att det bara är ett sätt för matte att uttrycka sig om problemet. Hon ser nog också vad problemet egentligen är. Men trots detta så är det ljudet som är det största problemet och så är det ju inte så klart.

Jag har en liknande historia som jag ändrar lite på för att ingen ska känna igen sig. Hunden som skäller i trädgården. en liten hund i det här fallet. Som jagar människorna som passerar utanför häcken. Vad ägaren vill ha hjälp med är skällandet. Det minsta av problemet enligt min åsikt. Ingen tycker att den här lilla hunden är farlig när den nafsar efter människorna som går utanför. Betänk detta: vi sätter en hund på 50 kg där istället. Nu blir det plötsligt en helt annan sak. Den hunden kan bli farlig om den skulle komma utanför trädgården. Då blir det plötsligt inte skällandet som är problemet.

Hundarna har samma beteende men man angriper problemet på olika sätt på grund av storlek på hunden. Jag gör ingen skillnad på dessa två olika hundar när jag ska bestämma vad som är ägarens problem. Märk väl att det inte nödvändigtvis behöver vara något problem för hunden. En hund som jagar bort någon, som vaktar sitt ben, som nafsar i händerna som ska lyfta upp den, som skäller mot hunden den möter på promenaden osv. Det är för oss det är problem. Inte för hunden. Den gör det som är naturligt för den. Det är vårt ansvar att se till att hunden fungerar i samhället efter våra regler och vi får inte lägga något ansvar överhuvudtaget på hunden. Visst hunden ska inte springa och jaga passerande i trädgården vare sig den är liten eller stor men att koncentrera sig på att få bort skällandet är orättvist mot hunden. Då tar vi bara bort en del av hundens språk. Vad vi måste göra är ändra hundens inställning till det som händer utanför häcken. Då angriper vi det som är problemet istället för det som låter och vi är på rätt spår.

Ha en underbar dag!

Kram

 

12 jan 2014

Comments powered by Disqus