Doris vegeterianen?

Godmorgon!

Rubriken är inte med sanningen överensstämmande men en hund som älskar knäckebröd och går igång på hundgodis jag bakar själv där det inte ingår det minsta lilla kött kan nog göra en och annan vegeterianhundägare hoppfull. Det finns möjlighet att belöna hunden med godis som inte innehåller döda djur.

Jag vet hundar som älskar apelsin, banan och som sagt knäckebröd. Idag ska jag (om jag hinner) baka hundgodis som Doris älskar. Tänkte i det sammanhanget dela med mig av ett av alla recept som finns i min samling:

Munsbitar.

50 g malda valnötter
200 g vetemjöl
100 g kokta röda linser
1/2 dl vatten
1 ägg
1/4 dl rapsolja

Sätt ugnen på 150 grader (gärna varmluft) och klä en plåt med bakplåtspapper.

Mal eller finhacka valnötter i en matberedare och blanda dem med mjölet.

Häll av linserna i en sil och mixa dem med vattnet så att du får en slät smet. Tillsätt ägg och olja och arbeta ihop allt till en smidig deg.

Kavla ut degen till en 5 mm tjock platta och måtta ut figurer eller skär dem i små bitar av önskad storlek.

Grädda dem i ca 20 minuter till de känns torra. Låt dem ev. torka lite extra i ugnen på eftervärmen.

Det finns många fördelar med att göra belöningsgodiset själv. Det blir gott tycker vovven. Doris är ett levande exempel på detta. Inget godis går hem så bra som det jag gör själv oavsett vad det innehåller. Vet inte varför. Den största fördelen med att tillverka det själv är att man vet precis vad det innehåller. Inget onödigt socker är tillsatt vilket det ofta är i färdigköpt godis. Varför kan man undra. Ja, det innehåller mjöl som hunden inte har någon nytta av men det är ju inte meningen att det ska ersätta hundens foder. Det är belöningsgodis och inget annat.

Det är lite pilligt eftersom man ska göra små, små bitar. Det tar lite tid. Det måste ofta förvaras i frysen för att inte mögla. Inga konstiga saker är ju tillsatt för att hålla sig "fräscht".

Den största fördelen är hunden som sitter och tittar in i ugnen medan det tillagas. Hon är ju så söt där hon sitter.

Ha en underbar dag!

Kram

22 jun 2015

Comments powered by Disqus