Doris fem tips för ett skönare hundliv.

Godmorgon!

De tvåbenta typerna som adopterar oss tror att det är dom som bestämmer hur det ska se ut i hemmet. Är man en smart vovve låter man dom tro det. Trots att det så klart inte alls är så. Man har fördel redan från början. Vem kan säga nej till en liten, liten söt lurvig valp som låter alla redan från första dagen förstå vilket trauma det är att ha lämnat sin mamma och syskon? Nej, just det.

Steg 1: Sovplatsen. Låt gärna de tvåbenta tro att det är dom som bestämmer även här. Av någon anledning verkar detta vara viktigt för dem.Dom har bestämda åsikter om detta innan vin inträder i hemmet. Det ändrar man snabbt på. Lägg dig snällt i den där bädden eller vad det nu är dom vill att du ska ha till säng. Invagga dem i säkerhet och dom släpper ner garden. När alla har somnat smyger du smidig som en panter upp i fotändan där du sen avancerar i små steg till den plats du finner skönast. Mitt tips är att testa mitt i sängen. Där är oftast bästa platsen och man kan vända och vrida sig som man vill utan att de märker att man är där. Skulle de vakna vrider du bara på charmen och rufsar till frisyren lite. Ingen har hjärta att köra ner en yrvaken söt vovve från sängen.

Steg 2: Massage. Tyvärr har människorna en något snål inställning till hur mycket en hund behöver av denna varan. Då får man vara lite klurig. Varning utfärdas för att knuffa eller gnälla. Det verkar bara irritera dom och dom drar snarare in på massagen än ökar beteendet. Nej, att lägga huvudet i knät och blinka frenestiskt verkar ha större effekt. Lägg gärna upp en suck när kliandet börjar så personen i fråga förstår att det är skönt. Om kliandet upphör lägg huvudet på sned eller upprepa att lägga hakan i knät. Funkar för det mesta. Var noga med att du lär dom att det är du som bestämmer hur länge kliandet ska pågå genom att du bryter aktiviteten medan personen kliar som bäst.

Steg 3: Mat. Det är viktigt att redan tidigt låta människorna förstå att det inte kallas för att tigga (jag kallar det för att titta) när man sitter och intensivt studerar det dom äter. Det är en missuppfattning från människornas sida att den mat som serveras i skålen räcker för att tillfredställa våra behov. Vi tycker om både skinkmackor, potatisgratäng och paj. Låt dom inte lura dig när dom säger att det inte är bra för dig. Det är förmodligen inte bra för dem heller. så det kvittar. Det hjälper om man kan se ut som om man svälter. Däremot funkar det inte, åtminstone inte i det här huset, att låta bli och äta sin egen mat för att få annat godare på tallriken, då människorna verkar tror att det då är ett problem och blir envisa med den trista maten och drar helt in på både belöningsgodis och goda snacks. Så varning utfärdas för att vara alltför intensiv i hur du går fram.

Steg 4: Promenader. Vänta inte för länge med att gå fint i koppel. Risken finns att promenaderna blir korta för att du är jobbig. Här har jag arbetat ut en strategi för att få extra godis genom intensiv ögonkontakt med jämna mellanrum. Matte/husse får svårt att motstå din blick och promenaden kan, om du har tur utvecklas till ett extra mål mat! Jag hoppar upp på bänkar och gör saker som matte lärt mig och på sätt blir hon på gott humör och promenaden kan förlängas till den längd som passar mig. Var smart!

Steg 5: Lek. Här gäller det att vara försiktig annars kan all lek avbrytas alldeles för fort. Människorna har nämligen fått för sig att vi hundar är stressade om vi tigger om lek för ofta. Alltså ska all inbjudan från din sida ske efter att du har legat och sovit fint en längre stund. Rusa inte runt då det genast uppfattas fel av personerna och i värsta fall kommer ett koppel fram som ska lugna ner dig. Börja lite lugnt. Lägg en boll framför fötterna på människan. Vifta lite försiktigt på svansen och le ditt bredaste leende. Detta kan slå bakut om människan hört att det inte är bra att kasta bollar på grund av att det stressar för mycket. Prova i så fall med något annat t ex en strumpa eller något annat som matte/husse glömt kvar på golvet. Ha lite tålamod. Ibland kan människorna vara lite trögstartade men när man väl fått igång dem är det inte svårt att köra upp tempot till önskad nivå och alla glömmer det där med stress.

Det finns säkert fler saker man kan tänka på för att göra livet bekvämt och skönt. Det här är endast några exempel på hur man manipulerar människorna. Förutom din gudomliga personlighet och charm har du fördelen av att vara det vackraste djuret på jorden och det hjälper ju till. Eller hur:

Ha en underbar dag!

Kram

 

14 feb 2015

Comments powered by Disqus