Dofter!

Godmorgon!

Det är jobbigt. Ibland. Det där med dofter. Dom finns överallt. För våra hundar är dom mycket tydligare än för oss. För våra hanhundar är det väldigt jobbigt med alla löptikar och det är väl det det ska handla om idag. Löptikar på kurs. Hos mig är det helt ok. På en lite begränsad yta. Men stänger dem ute det gör jag inte. Av den enkla anledningen att det är en del av tillvaron för alla. Hanhundar och tikar. Även tikar påverkas i viss mån av löpande tikar även om det kanske inte märks lika mycket som på hanhundarna.

Det skulle bli väldigt jobbigt för alla tikägare om dom skulle lägga upp kursträningen efter när tiken ska löpa. För mig hade det varit omöjligt eftersom Doris är väldigt oregelbunden i sina löp. Löptikar finns överallt om man bor i stan. Hanhunden får lära sig att gilla läget. På kurs får man förstärka upp träningsgodiset så hanhunden kan jobba ändå. Jag har ännu inte varit med om att det inte går.

I de allra flesta fall välkomnar vi hundens otroliga förmåga att känna dofter. I spåret är det uthäftigt men på promenaden kan det vara jobbigt. I mitt fall med alla katter, harar och annat vilt som försätter mina håriga i ett spårläge som jag kanske inte vill ha just då. Då gäller det för mig att ha något annat att erbjuda, att lägga in en extra växel som gör att mina hundar bryr sig om mig istället.

Det går. Man får bara jobba lite hårdare. Det är inte lätt att konkurrera med alla dofter som fastnar i nosen men det går.

Ha en underbar dag!

Kram

5 nov 2013

Comments powered by Disqus