Det blir en bra dag.

Godmorgon!

Söndag. Jag har sovit gott. Vaknar till en blåsig morgon men solen verkar vilja bryta igenom i alla fall. En liten kurs ska hållas här hemma idag. Inkallning, koppel och kontakt. Håller den hemma för att vi behöver ha inhängnat och efter det kommer hundspråksfolket. Fullbokad idag. Superkul. Mannen får minsann vakna ordentligt nu så han hinner göra äpplekakor till fikan.

Det blir en blandning av nya och gamla deltagare på hundspråk idag. Det är bra. De gamla hundarna kan lära de nya. De hundar som behöver stöd får det av de trygga hundarna, veteranerna. Ja, jag kallar dem för veteraner. Dessa härliga, numera trygga, hundar som med självklara steg intar träningsplanen och tar sin plats. Pratar flytande hundis och lär nybörjarna alla bokstäverna i alfabetet. Är du rädd? Kom så springer vi en runda. Doris håller ett öga på alltihop. Ibland. Någon gång emellanåt struntar hon i allihop. Detta kan jag inte styra över alls. Det är lite det som är så häftigt. Det är hundarnas stund. Dom bestämmer hur det ska se ut.

Jag behöver numera inte påminna så mycket om att ägarna ska vara i rörelse. Inte stå still och ge hundarna för mycket stöd. Ingen hund ska bli skrämd men det är bra för dem att klara sig själva. Hela meningen med detta är att de ska lära sig använda sitt språk och lära sig läsa andra hundars språk. Att bli trygga. Det är fantastiskt att se hur alla ägarna genast förstår vad det hela går ut på. Hur dom studerar sina hundar och lär sig väldigt mycket om sina älsklingar och om andra hundar.

Detta gör att man i vardagens möte med andra hundar kan läsa av andra hundar lite bättre och därmed ge sin hund lugnet de så väl behöver från oss. En och annan gång får jag påminna. Det är så roligt att se när jag får rätt. Det där som såg ut att vara allvar snabbt ändras till något annat för att hundarna får klara upp det själva. Lösa. Fria att använda hela sitt register. Visst kan det hända att jag har fel och missuppfattar det som ska hända men det har inte hänt ännu. Det gäller att förklara för alla att jag inte kan garantera att det inte kan bli gruff mellan hundarna men med lite erfarenhet i bagaget kan jag sätta ihop hundar som det passar. Hittills har det inte varit något problem.

Det här är så roligt och lärorikt för oss alla. Även för mig. Nu är jag sugen på att sätta igång. Får vänta en liten stund ännu. Jag tar en kopp te till och njuter av solen som strålar in genom fönstret. Det blir en bra dag.

Ha en underbar dag!

Kram

17 mar 2013

Comments powered by Disqus