Dags igen.

Tvåårig flicka i Norge ihjälbiten av en av familjens hundar.

Det som inte får hända har hänt. Att barnet blev attackerad av hundarna är ett faktum. Varför hon blev det kan man spekulera om. Att barnet dog är en fruktansvärd och fullkomligt vidrig utgång. Att skuldbelägga föräldrarna är meningslöst. Det förändrar ingenting. Vad det var för typ av hundar har heller ingen betydelse. Att sånt här händer någon enstaka gång är, tack och lov, ytterst sällsynt och kan aldrig, aldrig skyllas på hundarna! Utan att skuldbelägga föräldrarna så vill jag ändå ha sagt att barn och hundar aldrig får lämnas ensamma tillsammans!

Alla, jag upprepar alla, hundar kan skada oss om dom vill. Med tanke på vilka onaturliga situationer vi försätter våra fyrfotade vänner för är det egentligen konstigt att det inte händer oftare. Hur stora skadorna blir beror så klart på storleken på hunden.

Att romantisera kring vårt hundägande genom att säga att "min hund skulle aldrig, aldrig kunna göra så!" är livsfarligt! Våra hundar är rovdjur. Resursförsvar. Alla hundar kan om situationen blir tillräckligt stressfylld försvara en resurs. Mot vem som helst. Är dom i grupp kan det bli lika farligt som när djurskötaren blev ihjälbiten av vargarna i Kolmården. Rovdjur. Snälla Fido kan, om situationen kräver det, bli farlig.

Jag älskar mina lurviga och litar på dem men skulle aldrig, aldrig låta barn hantera dem ensamma. Jag låter dem faktiskt inte ens vara omkring mina hundar om dom går omkring med en kaka eller något annat gott. En olycka händer så lätt och det behöver inte handla om aggresivitet eller ens resursförsvar. Öppna munnen på din hund och kolla in huggtänderna så förstår du vad jag menar. Vem vet. Det kanske var detta som hände i Norge. Hunden kanske inte ens attackerade. Det vet vi inte. Hundattack! Kanske. Kanske inte. Olycka? Ja, absolut. Hunden reagerade som den hund den är och gjorde det den ansåg rätt och riktig för den i just det ögonblicket. Acceptabelt? Så klart inte. Kommer det att hända igen? Ja tyvärr.

Ska vi då inte ha hundar som husdjur? Så klart vi ska men vi måste ta det ansvar som behövs för att så mycket vi bara kan eliminera risken att sånt här händer. Sluta romantisera kring din hund och inse att den där lurviga underbara hunden som ligger i ditt knä och gosar kan, om så krävs försvara sina resurser eller bli triggad på annat sätt och därmed reagera på det enda sätt den kan: genom att vara den hund den är.

Mina tankar går till den stackars familj som säkert skuldbelägger sig själva mer än någon annan kan göra.

6 jul 2014