Dagen G och aggression.

Godmorgon!

Dagen G som i Gina är här och bara därför bloggar jag om något helt annat än valp. Mest för att det finns en risk för att bloggen kommer att handla om Ginas resa ganska mycket framöver. Tillsammans med Doris och oss. På hundskolan. I hemmet.

Dagens tema ja:

Bildresultat för ilsken hund

 

Aggression.

Ett begrepp man gärna packar ihop i ett paket när det i själva verket finns så många olika aggressioner. Att aggression är ett avståndsökande beteende gäller alla typer av aggressioner. Hur hunden hanterar aggressionen är olika.

Dominansaggression. Ett laddat ord där en del menar att det inte finns. Jag håller inte med. Kom ihåg att alfadjuren i en vargflock ytterst sällan slåss. Det behöver dom inte. De förväntar sig att de andra lyder och de använder små signaler. Den ägare som "slåss" med sin hund är inget annat än en "flockkmedlem" av samma rang som hunden själv. En svag ledare. Där finns det en risk att en hund som ligger nära det som vi kan kalla för dominansaggression tar till detta för att "ledaren" inte visat sig ha gjort sig förtjänt av att vara ledare. Ovannämnda kan diskuteras i det oändliga och alla är inte överens i hundvärlden men jag tror att det är farligt att inte låtsas om att dominansaggression finns

Konkurrensaggression.

Två hundar i en familj kan plötsligt börja slåss framför allt om dom är nära i ålder och samma kön. Ofta är det den yngre hunden som är den "skyldiga". Att man konkurrerar om saker är inget konstigt och visar inte på något vis att den ena hunden är mer dominant än den andra.

Rädsleaggression.

Den som är den vanligaste jag möts av på hundskolan. Är precis vad det låter som. Anfall är bästa försvar. En hund kan gå ganska långt för att försvara sig i sin rädsla. Om en rädd hund bitit ifrån sig och lyckats med det en gång så lär den göra det igen. Arbeta bort rädslan så försvinner aggressionen.

Försvarsaggression.

Ganska enkelt. Man försvarar en resurs helt enkelt. Mat, liggplats, ägare och så vidare.

Det finns fler sorters aggressioner. Vad jag vill belysa idag är att det inte blir så bra att bara packa ihop aggressionen eftersom det måste bearbetas på olika vis när man ska ha bort beteendet. Vi kan inte bara säga att hunden är aggressiv. Så enkelt är det inte.

Aggression behöver inte vara så allvarligt tror jag men man ska ta det på allvar. Annars finns det en risk att det escalerar och blir ohanterligt. Om hunden vinner något på sin aggressivitet varför inte fortsätta med det då? Sett ur hundens synvinkel.

Ha en underbar dag!

Kram

 

8 aug 2015

Comments powered by Disqus