Blogg

När livet tar en paus. En redogörelse.

28 aug 2017

Godmorgon!

"På grund av akut sjukdom har hundskolan stängt tills vidare"

Många undrar vad som hänt och alla som var anmälda till kurs nu i augusti vet. Dom har fått ett telefonsamtal från antingen min man eller min dotter. Det blir ingen kurs.

Eftersom jag vet att många faktiskt bryr sig och undrar kommer här en osminkad redogörelse om vad som hänt. Det blir ganska långt. Läs om du orkar.

Helgen innan kursstart skulle vi ha en sista skön helg på Hallandsåsen. Jag kände mig lite trött och lade mig tidigt. Kom inte riktigt till ro. Ont i bröstet och ut i båda armarna som efter midnatt var så intensivt att jag hysteriskt väckte min man. Vi förstod att detta är något allvarligt. Jag behövde en ambulans. Ingen täckning på telefonen. Jag var nu i stort sett borta av smärta och med hundarna i bagaget körde mannen genom nattsvart skog för att få täckning. På vägen höll vi på att köra över en kull vildsvinsungar och jag kämpade med medvetandet.

Han stannade så snart vi hade täckning och ringde 112. Med hjälp av koordinater kunde ambulans skickas. I ilfart. Att jag hade fått en hjärtinfarkt var nu ganska uppenbart. Jag skrek på hjälp. Övertygad om att jag skulle dö! Där stod vi mitt i nattsvarta skogen. Med helljus och varningsblinkers på för att ambulansen skulle hitta oss. På sjukhuset i Halmstad konstaterades hjärtinfarkt och nu var det bråttom till Lund som var det enda sjukhus som kunde ta hand om mig. Jag har aldrig någonsin åkt bil så fort! Fem minuter efter ankomst låg jag på operationsbordet. En stor infarkt var det. Helt stopp. Mitt hjärta har tagit obotlig skada men jag lever!

Efter en vecka på sjukhus med justering av mediciner och bekymrade läkare som inte var nöjda alls med mina värde fick jag åka hem. Med många förhållningregler och fler mediciner än jag någonsin sett på en gång. Dom ska jag äta livet ut.

En vecka innan infarkten hade jag ett gallstensanfall som var väldigt smärtsamt men som jag med samtal via telefon med sjukvården avvaktade med innan jag skulle söka vård. Nu kom jag hem från sjukhuset efter infarkten och ett dygn senare satt jag i soffan strax efter midnatt med lika stora smärtor som jag hade haft under infarkten. Gallstensanfall. Fruktansvärt sådant. Ny ambulansfärd. Morfin upp över öronen. Ny inläggning på sjukhus. Konstaterad gallblåsa med ca tio stenar som måste opereras bort. Det är bara det att jag just nu behandlas med dubbelt blodförtunnande och man vill inte utsätta kroppen för en operation på grund av det och på grund av att jag precis opererats för hjärtinfarkt.

Nu ligger jag hemma på soffan. Trött. Medtagen. I en process med att acceptera att jag nu är hjärtsjuk. Med akutsmärtstillande om jag får ett nytt gallstensanfall. Planerad operation om tre månader. Om jag mår ok då. Annars får det vänta.

Hundskolan då? Ja. Den ligger på is. I dagsläget vet jag inte om jag kommer att fortsätta med den eller inte. Före nyår kommer jag inte ens fundera på detta. Livet har tagit en paus. Jag har drabbats av en sjukdom jag kommer att behöva leva med resten av livet. Mitt hjärta har tagit skada som gör att ännu en infarkt kan vara slutet. Jag måste ta mig en funderare på hur jag vill spendera resten av mitt liv. Vad som är viktigt. Jag kan lova att det har varit många timmar i sjuksängen på sjukhuset när jag legat och tittat upp i taket och med gråten i halsen undrat om det är slut nu.

Givetvis kan man jobba efter att ha haft en hjärtinfarkt. Så klart. Det är det många som gör. Det är bara det att jag är en person som inte kan göra något till hälften. Jag känner mig själv. Så. Vad är viktigt i livet? Det är det jag ska fundera över. Jag har fått en våldsam påminnelse om att inte ta livet förgivet. Stress är inte tillåtet längre. Kosten livsviktig. Sakta ska jag bygga upp krafterna igen. Just nu handlar det om att gå ett varv runt trädgården för att sedan pusta ut i soffan. Jag äter mediciner som ger lite lätt andfåddhet men som är livsviktiga så det får jag lära mig att leva med.

Livet har som sagt tagit en liten paus. Jag håller hårt i min man som varit helt underbar genom detta. En klippa! Liksom mina barn. Yngsta sonen kom omgående hem från Schweiz. Jag har de som betyder mest i livet runt mig och jag svävar på all omtanke jag fått från så många andra. Jag tackar här.

Om och när jag kör igång hundskolan igen kommer jag att meddela på ett eller annat sätt.

Ta hand om er alla. Bloggen kommer att vila tillsammas med hundskolan. Jag tar en paus medan jag funderar på vad jag ska göra med resten av mitt liv.

Ha en underbar dag!

Kram

Nyladdad!

18 aug 2017

Godmorgon!

Det är fredag och husvagnen packas för en sista helg i skogen innan vardagen är tillbaka på allvar. Allt är förberett för kursstarten så helgen kan tillbringas med hjärnan helt avstängd. Eller det är inte riktigt sant. Nog snurrar det en del. Det är dags att börja tänka på hundträning igen.

Mina egna hundar har verkligen inte fått någon träning alls i sommar. Vi har bara myst. Dom är nog lite ringrostiga båda två. Undrar om dom kommer ihåg något alls dom små liven. :)

Har vi då inte fått nog av husvagnslivet för den här gången? Icke! En del av resan under semestern gick faktiskt åt till ohälsa för min del med en förkylning från helvete som lämnade kvar en inflammerad körtel som gjorde så ont så jag kan faktiskt vara värd en liten tur till. Kollegan och jag brukar skoja om att jag alltid blir sjuk när jag ska vara ledig och i år har inte varit något undantag. Som om förkylning inte var nog fick jag ett gallstensanfall när vi kom hem som jag var helt övertygad om skulle ta död på mig. Gnäll. Gnäll. Visst är jag väl värd en liiiten tur till innan jobbet tar vid. Visst?

Du som ska gå kurs kan var lugn. Jag mår alldeles utmärkt igen. Nyladdad. En aning vingklippt men laddad för nya tag. Planeringarna är utskrivna. Kul ska vi ha. Jag lovar.

Bildresultat för regn tecknat

Jag ska bara ut i skogen och lukta på den analkande höstdoften. Ska det regna i helgen? Struntar väl jag i. Då luktar det bara ännu mer.

Ses nästa vecka.

Ha en underbar dag!

Kram

Hundar på semester.

16 aug 2017

Godmorgon!

Givetvis fortsätter bloggen ett tag till att handla om hundarna och deras semesterresa. Vi har haft väldigt trötta hundarna om kvällarna. Det är inte konstigt alls. Gina, som inte kan låta något passera utan det ska tas in i lilla huvudet, har haft mycket att göra. Jag ska erkänna att hon inte alltid varit kopplad vid husvagnen när vi campat i skogen. Hon är alldeles för feg för att lämna oss så det var ingen risk alls för skogens övriga invånare. Däremot låg alla diken och stenar illa till. Det är inte så kul att bo i husvagn med begränsad tillgång till vatten när hunden ser ut så här:

Vi har visserligen dusch och varmvatten men att ta hand om detta i ett lite trångt utrymme är inte så kul. Hunden var däremot väldigt lycklig över att vi valt att campa vid sidan om landets bästa gyttjedike. Jippy! Not!

Det är lite svårt att bli arg på henne när hon hoppar upp på den högsta sten hon kan hitta för att posera i sin semesterdräkt:


Hon är utan tvekan den knasigaste hund vi någonsin haft. Inte en lugn stund när man har en lagotto.

Doris ägnade sig åt betydligt lugnare aktiviteter. Hon har förstått vad husvagnssemester handlar om:Man njuter av naturen. Sitter i gröngräset och bara njuuuter! Ligger vid mattes fötter och får huvudmassage. Äter en och annan extra godbit som blir över på mattes tallrik. Går långpromenader med husse och kollar efter skogens alla djur. Det är vad semester handlar om.

Hör du det Gina?

Ha en underbar dag!

Kram

I´m back!

14 aug 2017

Godmorgon!

Är du kvar? Det var väldigt längesen känns det som och i sanningens namn är sex veckor ganska länge. Vi har haft det så skönt. Att lägga ner allt vad internet heter var precis vad jag behövde. Upptäckte att jag nog inte är så nyfiken som jag trodde. Det har inte stört särdeles mycket att inte ha koll på vad alla håller på med.

Nu är jag tillbaka. En vecka kvar till kursstart.

Jag skulle kunna berätta väldigt mycket om vår semestertur och det får komma lite pö om pö här på bloggen. Dagens inlägg tillägnar jag i första hand mina älskade hundar som varit så underbara på vår resa. Eftersom vi skulle köra tills det stod Norrland på skyltarna har dom fått åka en hel del bil och det har inte varit några problem alls. Nyfikna och glada har dom skuttat ur bilen vid rastningaspauserna och lika glatt har dom hoppat in i igen när det varit dags att köra vidare.

Visste du att skogarna är fulla av björnar uppåt landet? Klart du visste men att dom var såå många som dom är visste inte jag. Varför är alla så rädda för vargar när det är björnarna som inte viker undan vid möte och dom är så många fler. Vargen flyr men det gör inte alltid björnen. Jag googlade och upptäckte att vi skulle befinna oss i det mest björntäta område i Sverige. Hm. Ville jag campa i skogen då? Nja. Det fick bli premiär för campingplats. Jag skojar lite men vi ville ha lite ström till husvagnen för att spara på batterierna och sagt och gjort. In på camping. Skulle hundarna sköta sig? Dom är ju lite "revirbenägna" kring vår husvagn. Helt underbara! Struntade fullständigt i allt som hände omkring dom. Låg och sov när folk strök omkring vår vagn. Även vi klarade närvaron av nyfikna som undrade varför maken sågade av benen på vårt campinbord mitt i allt ihop. Enkelt. Det var lite för högt för mig när jag skulle sitta och skriva i mina korsord. Det är väl inget konstigt med att man sågar av bordsben mitt i maten. Eller? :)

Norrland ja. Vi kom inte så långt upp eftersom Sverige är så jäkla långt. Östersund fick räcka och då är man bara mitt i Sverige! Vi bor verkligen i ett långt land! Men herregud så vackert det är i Norrland. Jag är helsåld på detta. Det kommer att bli fler semestrar uppåt. Det vill jag lova. Och då har vi som sagt inte varit så långt upp i norr egentligen. Vår kära husvagn kommer att få rulla många, många mil.

Vi har tagit det lugnt. Tillbringade tre fina dagar hos systern i Stockholm och fick en dos storstad på vägen. Ute på vägarna har vi sett mycket underbara vyer men tyvärr även en hel del fullständiga idioter som försatte oss i fara ett par gånger. Det är inte konstigt att det händer saker i trafiken när man ser hur vissa kör. Vansinniga omkörningar som försätter både oss och dom själva i fara. Man ska ju till varje pris köra om husvagnar även om det innebär fara för livet.

Det är ont om bilder. Jag är som alla vet inte så bra på att få upp kameran. Telefonen har legat nerstoppad och jag har upplevt saker utan att göra det genom en kamera. Snacka om att ha varit avkopplad. Du får ta mig på mitt ord. Norrland är underbart och jag fick inte se en enda björn trots att jag spejade efter dom. Undrar just om det bara är skryt att dom har så många där uppe. För att få oss turister att liksom amerikanerna tro att det springer isbjörnar på gatorna. Jag såg inga. Varken vita eller bruna. :)

Det finns som sagt så mycket att berätta men eftersom det har smugit in lite vardag så här på sista veckan av semestern hinner jag inte mer idag. Jag är som sagt tillbaka och om du tänkt gå kurs nästa vecka men inte fått plats så har det kommit in en och annan avbokning så jag kommer att öppna ett par kurser igen. Idag eller möjligen imorgon. Får se hur mycket jag hinner idag. Först besiktning av bilen och sen ska vi hämta soffor som vi köpt. Oj, berättade jag inte det? Det kommer mer. Men inte idag. Nu till handling.

Ha en underbar dag!

Kram

Semesterdags!

7 jul 2017

Godmorgon!

Bildresultat för semester

Sista avslutningen är avklarad. Miljö/lydnadskursen avrundades med en fika på Café Knus och hundarna skötte sig som väntat alldeles utmärkt i det lite trånga utrymmet. Vi tackar Ellen som alltid tar så väl hand om oss. Kram på dig!

Nu är det med andra ord dags för semester. Sex veckor ska jag ägna mig åt dekadens och avslappning i full skala. Vi styr som jag redan nämnt husvagnen norrut och det gör vi redan i helgen. Med hundar som förväntansfullt förberett nosen för alla nya dofter i skog och mark.

Bildresultat för hundnos

 

Det innebär att hundskolan kommer att eka tom och öde på alla sätt. Även bloggen kommer att vila. Intresseanmälningar kommer inte att besvaras förrän tidigast vecka 33. Mail likaså. Telefonen stänger jag. Jag tar en ordentlig time out! Det har varit en intensiv vår och jag, som de flesta andra yrkesarbetande, behöver ladda batterier.

Bildresultat för tack

 

Om jag ska sammanfatta året arbetsmässigt hittills så har det varit helt fantastiskt. Så många intressanta saker som krävt en hel del av mig, underbara valpar i mängder för att inte tala om alla trevliga hundägare jag träffat och alla återkommande kunder som jag både skrattat och talat om allvarliga saker med. Jag är så hedrad över det förtroendet jag fått. Tack!

Med samtliga kurser fullbokade i augusti går jag som sagt till vila och lovar att komma tillbaka mer taggad än någonsin vecka 34.

Ha en skön sommar alla och som vanligt avslutar jag med:

Ha en underbar dag!

Kram

 

 

 

Nonchalera rädslor?

6 jul 2017

Godmorgon!

Bildresultat för rädd hund

Jag är en "bara gör" människa i första hand. Ju mer man uppmärksammar saker desto större blir det. Om hunden är lite tveksam är jag av åsikten att inte låtsas om det.

Det är däremot skillnad mellan att vara ,tveksam lite osäker på något, och stor rädsla. Där har jag en annan åsikt. Exempel: Om jag är mycket rädd för spindlar blir jag nog med all säkerhet inte mindre rädd om någon sätter en tarantella på min arm och tvingar mig att sitta still. Det skulle jag inte göra och jag skulle inte bli av med min rädsla. Det kan jag lova. Jag skulle heller inte bli mindre rädd om den som skulle hjälpa mig nonchalerar min rädsla. Då skulle jag tappa förtroendet för min "hjälpare".

Jag är övertygad om att vi hjälper våra hundar i de flesta situationer om vi uppträder säkert och lite nonchalant när hunden visar rädsla men inte när hunden är riktigt rädd. Då behöver den stöd från oss och behöver känna att vi skyddar. Inte genom att ömka. Då ökar rädslan men genom att ge hunden tid och möjlighet att i små portioner övervinna sin rädsla samtidig som vi visar hunden, eventuellt genom att t ex gå fram före hunden till det den är rädd för, visa hunden vårt stöd. Jag skyddar om det behövs. Om en lösspringande hund kommer rakt mot mina ställer jag mig i vägen och motar. Då visar jag mina att jag tar smällen. Jag skyddar.

Snacket om att hunden i alla läge ska klara sig själv för att inte bli en mes håller jag med andra ord inte med om.

Ha en underbar dag!

Kram

Väder.

4 jul 2017

Godmorgon!

Bildresultat för svensk sommar

Nu tror alla att jag ska klaga på sommarvädret men se det ska jag inte. Det är det tillräckligt många som gör ändå. Jag väljer istället att konstatera att jag bor i Sverige. Norra halvklotet. Här är det så här. Visst är det skönt med värme och sol emellanåt men för mig som inte trivs i värme som gör att jag inte orkar röra mig är det här en ganska perfekt sommar.

Jag kan höra bu-ropen ändå hit. :)

I helgen har jag kunnat sitta i trädgården och dricka gott kaffe och även om jag var tvungen att ha en kofta på mig så var det hur skönt som helst. Om det kommer en skur går jag in. Ligga på stranden och steka mig brun gör jag aldrig så möjligheten till det saknar jag inte.

Jag tycker att vi ska vara glada över att vi har årstider som vi har här. Jag är ganska säker på att jag inte skulle trivas med att bo i ett land där det alltid är varmt. Jag vill ha variationen med höstens vackra färger, vintern där man blir så där skönt kall om kinden när man går promenad med hundarna, våren med den skira grönskan som lovar att sommaren är på väg och sommaren som, vad alla än säger, bjuder på sköna dagar om än inte hela tiden.

För att ytterligare reta alla så kommer den här: "Det finns inget dåligt väder. Bara dåliga kläder!" Om man envisas med att gå i t-shirt på sommaren när det inte är stekhett är det klart att man tycker att det är kallt. När det är allt ifrån 10 grader varmt och regnar är det hur skönt som helst om man drar på sig ett regnställ.

Det enda väder jag egentligen klagar på är blåst. Det gillar jag inte. Eftersom jag därmed har reducerat anledningen till att klaga på väder till att bara gnälla när det blåser kommer jag att njuta en hel del av sommaren utan att klaga oavsett om solen skiner eller det regnar. Det blåser ju trots allt inte varje dag. :)

Ha en underbar dag!

Kram

 

Inne på upploppet.

3 jul 2017

Godmorgon!

Det är jag nu. Sista veckan innan sex veckors semester. Jag ska inte ljuga: Jag är redo!! Det har varit en vår med mycket att göra. Jag behöver en paus nu. Precis som alla andra.

Bildresultat för cafe knus

 

 

Diplomen är laminerade. Ligger redo att delas ut. Vi ska ha kul med trix för hundarna hela veckan. Nu är det slut på allvaret för denna gång. Miljögruppen ska få god fika på Café Knus. Det är lite med sorg i hjärtat jag varit tvungen att stryka den kursen i augusti på grund av hårt tryck på andra kurser. Nåja, den kommer igen till våren.

Doris får slappa hemma även denna veckan och ladda för långpromenader och därmed får Gina jobba desto hårdare. Hon kör alla dagar och kommer nog att behöva semester även hon efter detta.

Semester ja. Vi styr norrut. Mellanlandar hos syster i Stockholm men sen drar vi så långt norrut vi orkar och har lust. Eller inte. Tänk om vi hittar det där lilla perfekta stället långt innan norrländskan tar vid. Ja då stannar vi där.

Bildresultat för snart semester

Nu ska vi inte gå händelserna i förväg. Hela veckan ska jag planera allt vi ska ha med oss, packa husvagn och städa hemma så vi kommer hem till ett fint hem (Tjuvar göre sig intet besvär. Huset har passning!).

Men som sagt. Först lite jobb. Vi ska ha lite extra kul sista lektionen. Hoppas jag. Nu lägger vi in en sista växel och kör!

Ha en underbar dag!

Kram

Hårdträning!

1 jul 2017

Godmorgon!

Det var ingen hårdträning igår kväll precis. Om man inte räknar magsäckens arbete. God mat, mycket trevligt sällskap med de flesta av familjemedlemmarna och en del goda drycker till. Vi firade min födelsedag på en av favoritrestaurangerna och nu är det färdigfirat. Kanske tur det. Det finns en risk att man blir lite styv i korken när man får för mycket uppmärksamhet. :)Först måste selen sitta rätt innan träningen börjar! :)

Nej, hårdträningen är för Gina. Hennes i somliga fall svårigheter i hundmöte när kopplet är på. Det har slarvats en del på det området. Hon låter ibland som om hon ska äta upp de stackare hon möter och i några sällsynta fall hänger Doris på. Hon som inte egentligen bryr sig om andra hundar. Italienskan har planterat lite oönskade beteende i flocken. Den enda flockmedlemmen som bär sig ordentligt åt i alla hundmöte är jag. ;)

Hon är, som alla vet som träffat henne, en intenvis vovve i allt hon gör. Det gäller minsann att vara närvarande om det ska kunna tränas. Hon har en lika kort starksträcka som en Ferrari! Så. Nu ligger vi i hårdträning både hon och jag. Jag på att ställa krav i rätt tid. Hon på att lyssna på mig. 

Doris har jag aldrig behövt ställa krav på. Hon har blivit följsam med hjälp av mitt vanliga sätt att träna. Belöna det jag vill ha. Gina är lite annorlunda. Hon behöver mer struktur. Lite mer krav från min sida. Ett snabbt tillrättavisande ögonblicket innan hon sätter igång, eftersom hon är blixtsnabb och jag oftast för långsam, med en belöning när hon tar kontakt har redan efter ett par träningstillfällen gett resultat. Hon är en fantastisk hund egentligen. Har så lätt för att ta till sig information. Om den som tränar är tydlig och konsekvent. Hur jag tillrättarvisar? Var det nån som tänkte ryck i kopplet eller en kick i sidan? Hoppas jag verkligen inte. Rösten! Ett säkert kroppsspråk! Inget strama upp kopplet! Men heller inget accepterande av trams från hennes sida. Lite krav med andra ord. Jag visar tydligt mitt missnöje om hon inte lyssnar och berömmer i samma sekund hon gör rätt.

Hårdträningen började i förrgår och igår redan (jag sa ju att hon egentligen är en fantastisk hund!) gjordes det många hundmöte där lilla stumpan tittade upp på mig istället för att köra igång serenaden. "Belöning matte. Det kommer en hund!" I detta träningsläge är jag väldigt generös med både beröm och belöningar. För er som tycker att det går fort när man tar till ett rejält ryck i kopplet gärna med stryphalsband kan jag tala om att mitt sätt går precis lika fort är hållbart och dessutom betydligt snällare mot hunden. Det är din attityd till hur det ska se ut som ger resultat. Attityd och konsekvens. Check!

Ha en underbar dag!

Kram

Gottigott.

30 jun 2017

Godmorgon!

"Det är för krångligt att göra eget belöningsgodis" Krångla inte till det. Det är enklare än du tror. Ingen hund bryr sig om hur det ser ut så du behöver inte lägga tid på att få det att se aptitligt ut.  Därmed kan man undra varför godis man köper är rött, knallgrönt och i form av hjärtan! Formen är en sak men färgämnen är väl helt onödigt kan jag tycka. 

Som sagt krångla inte till det!

Här kommer tips på gottigott man så enkelt gör själv. Nyttigt. Inga onödiga tillsatser. Hunden säger mums.

Fiskbullar i buljong.

Häll bort buljongen och dela fiskbullarna i små lagom belöningsbitar. Det är enkelt att göra med en sån här:

Lägg fiskbullarna först på ena hållet och dela och sen på andra och du får alldeles lagom bitar. Bred ut dom på en plåt klädd med bakpapper som du smörjer med lite olja (då fastnar inte bitarna).
In i ugnen på 150 grader i ca en timme med luckan på glänt. Rör runt ett par gånger under tiden och vips har du torra fina belöningsgodisar. Mina blir alldeles tokiga av bara lukten!

Inälvor. Lever, njure, hjärta. Koka i en timme i vatten. Dela i lagom bitar och förvara i frysen. Kan inte bli enklare och hundarna älskar det!

Ibland säljer men ut stek av olika slag i mataffären. Lägg på en plåt och "glöm" den i ugnen på 100 grader. När den stått tillräckligt länge faller köttet i sär och det är superenkelt att göra lagom belöningsbitar.

Alla ovanstående tips är både billigare, nyttigare och godare för hunden än allt färdigköpt godis som hunden eventuellt kan tänka sig jobba för hemma. Tar du med dig det jag tipsat om har du ett godis som funkar på kurs och det blir sååå mycket enklare att få hunden att fokusera på att jobba.

Kom igen! Det är ju så enkelt!

Ha en underbar dag!

Kram

 

Hjälper gärna. Till en viss gräns.

29 jun 2017

Godmorgon!

Bildresultat för ledsen gubbe

 

Jag får inte så sällan mail från personer som behöver hjälp med olika hundproblem. Jag känner att jag måste förtydliga en del saker med anledning av detta.

Jag älskar att prata hund. Jag lär mig så ofantligt mycket av att lyssna och försöka hjälpa till att lösa problemen. Vad jag dock inte gör är att ge råd när det gäller hundar jag aldrig träffat och inte vet ett dyft om deras situation, vardag och förutsättningar. Väldigt ofta är det frågan om personer som vill ha råd via mail och inte har en tanke på att gå kurs hos mig. Dom vill ha gratis rådgivning. Detta har jag lite svårt att förstå faktiskt. Det kanske låter lite snålt men om man tänker efter så är det nog inte det egentligen. Jag driver ett företag som helst ska gå runt. Jag tar inget betalt för att svara på mail. Min tid är till för de som har gått, går eller ska gå kurs hos mig. Givetvis får man ringa och fråga om både det ena och det andra om man funderar på att anmäla sig till kurs hos mig. Givetvis. Det är inte fel om man känner att man vill prata lite med hundtränaren innan kurs men att begära gratis rådgivning om man inte ens tänkt gå kurs är väl ändå att begära lite för mycket? Eller?

Går man kurs hos mig har man obegränsad tillgång till att ställa så många frågor man behöver. Jag har inga begränsningar på detta. Det ingår i kursen. Jag svarar så fort jag kan och kan faktiskt skryta med att man i de flesta fall inte behöver vänta särskilt länge. Som jag sa: jag hjälper så gärna till och älskar att lösa problem om jag kan. Men det förutsätter att jag träffat hunden. Har eller har haft en kundrelation med ägaren. Man får gärna ställa frågor även om man inte längre går kurs. Jag svarar så gärna.

Är det någon som tycker att jag snålar? Det finns hundtränare med betalnummer för rådgivning. Det har inte jag av ovan nämnda anledning. Jag vill ha träffat hunden innan.

Det är inte mycket man får gratis här i livet. Inte min tid heller om du inte är, tänker bli eller har varit kund hos mig. Som alla förstår har det hänt en grej där jag anklagades för att vara otrevlig för att jag inte gav rådgivning i ett problem jag absolut inte någonsin skulle göra utan att träffa hundarna först. Sånt gör mig lite ledsen. Jag är aldrig någonsin otrevlig. Så det så.

Ha en underbar dag!

Kram

Lär in först. Inte i skarpt läge!

27 jun 2017

Godmorgon!

 Bildresultat för tecknad hund

Hundmöte. Detta, för många, trauma på promenaden. Råden för hur det ska hanteras är många. Inte alla funkar på alla hundar. Oftast är det frågan om osäkerhet. Frustration över att vara kopplad och inte kunna göra mötet på ett för hunden naturligt sätt. Ett möte rakt mot varandra kan vara väldigt jobbigt för en osäker hund. Inte ofta är det frågan om ren aggressivitet.

I arbetet för att förändra hundens inställning till mötande hundar bör man se till att hunden inte behöver möta rakt på. Om man tar hänsyn till hundens sociala regler ökar chansen markant för att hunden så småninom kan klara möten på lite närmare avstånd. Inget händer vid mötet och hunden kommer att känna sig tryggare i mötet.

Lär hunden att inte dra i kopplet innan du börjar träna på lugna hundmöten. Det är en förutsättning för att den ska kunna passera på ett lugnt sätt. Uppstressad som hunden ofta är när den drar bidrar till att frustrationen ökar vid mötet.

Gå igenom hundens vardag. Är hunden stressad rent allmänt: För lite motion? För mycket stimulans eller för lite. För mycket ensamhet?

Hur reagerar du själv i mötet? Dina känslor smittar av sig på hunden! Vi drar gärna till oss hunden redan innan mötet för att vi vet att hunden kommer att sätta igång. En signal till hunden med andra ord att nu är det dags!

Om du ska lära din hund att gå in bakom dig i mötet, vilket är en väldigt bra metod där hunden inte behöver ta första kontakten, måste du lära in "Bakom!" innan du använder det i skarpt läge. Drar du in hunden bakom dig när hunden redan börjat utfallet ökar frustrationen istället. Ganska naturligt. Lär in först! Använd sedan!

Samma sak om du ska avleda. Först måste du ta reda på vad som funkar bäst. En godis, leksak, bära saker. Olika för olika hundar och det måste testas i lugn och ro. Vad är det bästa just din hund vet? Testa först. Använd sedan!

Vill du använda avledandet i form av en signal som t ex "Sitt!" eller "Fot!" är det samma sak. Detta måste sitta som ett smäck innan du använder det i skarpt läge.

Som du förstår är det inte på en eftermiddag man får bort frustration i hundmöte. Analysera varför hunden gör utfall. Gå igenom (ärligt!) hundens vardagssituation, lär in i lugn och ro. Åtgärda och sedan kan du börja arbetet med att lära hunden att möta hundar på ett lugnt sätt.

Som en kommentar jag fick en gång: "Finns det inget snabbare sätt? Det här är så jobbigt och jag vill ha bort det fort!"

Svaret är enkelt: Nej!

Ha en underbar dag!

Kram

Efter helg kommer vardag.

26 jun 2017

Godmorgon!

Bildresultat för ilsken kärring

 

Så traaaaadigt! Skrivit ett långt inlägg om helgen och plötsligt bara försvann det. Ja, det är bara att börja om men jag orkar nog inte skriva om allt så vi kan väl säga att helgen varit god. Lugn.

Bildresultat för nubbe

En midsommarafton i min smak. Efter en nubbe till sillen försvann fantasin vad gäller snapsvisorna och därmed hade jag snapsat färdigt. Det är nämligen inte gott men sjunga vill jag så dropparna får allt svida ner i strupen i alla fall. Man kan väl inte sjunga snapsvisor om man inte dricker OP Andersson. Eller?

Bildresultat för dansk flagga

Lördagen blev en spontantripp till Köpenhamn. Mellan regndropparna slank vi in på litet café och åt en god lunch och på Magasin du Nord hittade vi handdukar i läcker färg och fin kvalitet till nya badrummet till en tredjedel av priset av handdukarna vi köpt i Sverige så Danmark levererade. :) Vi sjönk ner i fåtöljen när vi kom hem och tittade på en bra film. Ett lagom firande av bröllopsdag.

Bildresultat för game of thrones bok

 

 

Söndagen var lika lugn den. Den största aktiveteten var en bra bok, en filt, solstolen, en kopp kaffe och en bit choklad. På min mage låg en nybadad Gina som behövde använda mattes filt som tork och vid sidan på gräset låg en Doris som tittade en aning avundsjuk på att platsen var upptagen.

Nu är det vardag igen. Efter helg är det vardag som sagt. Jag laddar inför nästa helg när firandet fortsätter. Det är ingen ände på festligheterna. :)

Först lite jobb. Stadsträning för valparna och finslipning på alla andra kurser. Det är ju bara två lektioner kvar så nu är det dags att peka på hur mycket hundarna har lärt sig. Så matte och husse blir nöjda med sina pälslingar.

Ha en underbar dag!

Kram

 

 

Glad midsommar!

23 jun 2017

Godmorgon!

Midsommar. Vi firar hemma tillsammans med de barn som är i Sverige, en knasig löptik och en glad lagotto. Vädret struntar vi i och håller humöret uppe ändå. Äter vår sill och dricker vår snaps. Sjunger de sedvanliga snapsvisorna och jag kommer som vanligt att bli hånad för att jag tycker jordgubbar är sura och vägrar delta i smackandet.

Jag har ju en familj som håller hårt på traditionerna. Alla försök att ändra på något från min sida möts av fullständigt oförstående blickar. Nu vill jag inte nödvändigtvis ändra på något till midsommar. Tycker nog att det är mysigt som det är.

Doris ja. Löptiken. Pinsam som vanligt. Tycker hon blir värre för varje gång. Alla är potentiella sexpartners. Till och med Gina. Igår släpade jag henne runt på promenaden. Det var tvärstopp varje gång någon på fyra ben närmade sig. Försök att flytta på en golden när samarbetsviljan är lika med noll. Att hon sen låter som en brandsiren samtidigt gör ju inte saken roligare. Jag kommer att smyga runt här i kvarteren ett par veckor nu. Hon ser ut som en stoppsignal i rumpan men i andra ändan är det slampan från Hyllie. Ja du milde!

Det blir nog inte så mycket bloggande över helgen. Den får vila medan vi firar midsommar och bröllopsdag. Så jag önskar alla:

Bildresultat för glad midsommar regn               

Kram

Anpassa.

21 jun 2017

Godmorgon!

Bildresultat för beröm

Inför varje lektion sitter jag med mina planeringar och funderar. Likaså inför varje kursstart. Det är helt omöjligt att veta vilka övningar som kommer att funka och vilka som blir för svåra eller för lätta. Varje grupp ser olika ut. Ibland behöver gruppen större avstånd. Ibland kan man arbeta med lösa hundar och ibland inte. Det är alltid blandat. Olika kunskapsnivåer och olika förutsättningar. Det är kul och utmanande. Man måste anpassa!

För mig är alltid målet att alla hundar ska känna sig duktiga och ägarna ska känna att det går framåt. Det är viktigare än något annat! Viktigare än att jobba efter en färdig planering. Alla växer av beröm. Även hundar. En hund som känner att den klarar av en övning blir mer motiverad för att jobba. Tänk dig själv om du känner att du misslyckas med allting. Att det enda du känner är förvirring för att du inte förstår. Motivationen sjunker. Man blir trött för att all energi går åt till att försöka förstå vad som förväntas av dig. Man stänger ner! Det gör hundarna också.

Därför är det så viktigt att anpassa och inte ha för bråttom. En del verkar tycka att övningen ska liksom bli klar fortast möjligt och glömmer att hunden behöver tid för att förstå. Man måste gå fram i små steg så hunden hela tiden känner att den lyckas. Det är därför det är så viktigt att belöna minsta steg i rätt riktning!

Jag visar alltid hur det ska se ut när momentet är inlärt. Det gör jag för att alla ska förstå vad man har för nytta av det man ska träna. Det är minst lika viktigt. Vem känner sig motiverad om man inte förstår vad man har för nytta av det man gör? Men. Instruktionerna visar jag bara stegvis. Allt för att ingen ska ha för bråttom.

Lika viktigt är det att prata om hur olika fort hundar lär. Ingen mår bra av att se hur andras hundar sätter olika saker fort medan man själv står där med sin telning som behöver tänka till lite längre. Man får aldrig känna sig misslyckad eller tycka att  hunden är "trög"! Olika förutsättningar. Anpassa!

Jag kan ibland tycka att mitt jobb handlar minst lika mycket om att uppmuntra, trösta och motivera som att lära ut saker som hunden behöver kunna. Inte minst är en viktig arbetsuppgift i mitt jobb att berömma! Här tillrättarvisar vi inte deltagare. Vi säger inte att dom inte fattar. Inte kan. Att få höra sånt ingår inte i mina kurser.

Ingen ska behöva lämna en kurs utan att ha fått höra att hunden gjort något bra på lektionen. Det har den. Alltid.

Ha en underbar dag!

Kram

← Äldre inlägg