Bestraffning - korrigering. Skillnad?

Godmorgon!

Bildresultat för bestraffning hund

Jag hävdar att det är möjligt att fostra en hund utan att en enda gång använda sig av tillrättavisning. Däremot omöjligt att inte ha behov av att rätta till saker under resans gång.

Tillrättavisning. Rätta till. Ord så lika men ändå så långt ifrån varandra.

Bestraffning är att straffa individen (hunden) för att den gjort något. Detta ger ingenting. Absolut ingenting. Det enda man får ut av det är sitt behov av att avreagera sig själv och få ut sin frustration som uppkommer av det som sker. Det hunden gjorde fel. Hunden lär sig ingenting av bestraffning - tillrättavisning. Det skadar relationen mellan mig och hunden och det man river ner tar lång tid att repararera. Detta är jag lika säker på som amen i kyrkan!

Men säger någon. Tillrättavisningen behöver inte vara hård. Det finns olika grader på vad en tillrättavisning är. Vem gör den skalan? Du? Hunden? Ser den likadan ut för alla? Nej, det gör den inte. Det är mottagaren av tillrättavisningen som avgör hur hårt det tar. Just därför är det inte tillrådligt att använda sig av bestraffning. Du har en uppfattning och med all säkerhet har din hund en annan. Jag varken vill eller vågar använda mig av bestraffning. Det är framför allt meningslöst i bästa fall och fatalt i värsta fall. Inget som främjar min relation med min hund.

Korrigering däremot handlar om att rätta till ett felaktigt beteende och det kan ske på ett sätt som inte uppfattas negativt av hunden. När man korrigerar ett beteende gör man det genom att visa och ge hunden ett alternativ till det beteende man vill ändra. Detta behöver aldrig ske på ett sätt som gör att hunden känner sig bestraffad vilket inte är meningen med en korrigering av beteende.

Låt oss säga att hunden har problem i möte med andra hundar vilket många känner igen. Om jag ska använda mig av bestraffning som jag beskrivit ovan då sker detta efter eller under tiden hunden agerar utåt mot den mötande hunden. Alltså det jag inte vill ha. Detta ger som jag sa ingenting. Hunden lär sig ingenting. Det blir endast en bestraffning för att antingen visa de man möter att man försöker göra något åt att hunden "bär sig illa åt" eller tror man att hunden förstår vilket den inte gör! Man vinner ingenting och hunden kommer förmodligen att bära sig minst lika illa åt vid nästa möte om inte värre på grund av den stress min bestraffning orsakade. Är bestraffningen hård kan jag få en hund som inte vågar agera utåt i nästa möte men det blir på bekostnad av hundens välmående. Inte bra med andra ord.

Om jag däremot ska korrigera - rätta till beteendet då går jag helt annorlunda tillväga. Jag förutser vad som kommer att hända. Jag jobbar med att rätta till genom att "kräva" uppmärksamhet från min hund i så god tid att jag kan få kontakt med den och sedan jobbar jag med att rätta till  för att få fram ett beteende jag vill ha. Jag visar hur genom att belöna rätt beteende i god tid medan hunden gör rätt. Innan den gör fel med andra ord. Rätta till inte bestraffa. Korrigering - inte bestraffning.

Bara en liten fundering över ämnet så här på en torsdagsmorgon.

Kom gärna med frågor om något är oklart.

Ha en underbar dag!

Kram

 

25 jun 2015

Comments powered by Disqus