Belöningar i repris.

Godmorgon!

Bildresultat för belöningsväska

 

Vi tar en sak i taget.

Belönar du din hund för att den är söt?
Slenterianbelönandet.  Man sticker till hunden en bit godis utan att hunden egentligen gör något annat än sitter och är söt. När jag frågar varför hunden blev belönad har man egentligen inget svar. Då vet förmodligen inte heller hunden varför den fick en godis. Det belönandet har inget värde. Vad det däremot kan göra är att få motsatt verkan tror jag. Hunden behöver ju inte anstränga sig för att bli belönad. Varför ska den då göra bättre? Motivationen försvinner.

Hur ofta belönar du saker som hunden redan kan?
Om hunden kan kommandot "sitt" ska man då belöna det med en godbit? Nja, jag tycker nog inte det. Jag är lite rädd för att det blir som i exemplet ovan: ett överdrivet belönande för saker som inte kräver något av hunden resultera i en hund som inte anstränger sig. Den kan ju redan "sitt". I det fallet anser jag att ett "Bra!" mer än väl räcker. Dock! En och annan gång ska man belöna saker hunden redan kan för att hunden ska få bekräftelse på att den är duktig. Så tycker jag.

Värderar du belöningarna efter prestation?
Muta=jag lockar med hjälp av en godis hunden att utföra det jag vill. Inte bra!
Belöning=jag ger hunden lön för väl utfört arbete. Bra!
Den som anser att belöningsmetoden är frågan om mutor har inte förstått vad det går ut på! Det är egentligen inte så svårt. Om jag mutar hunden med godis för att få det jag vill kommer hunden inte att jobba för migutan för godisbiten jag har i handen men om jag belönar den för att den gjort ett bra jobb kommer den att känna sig belönad redan innan den får sin godisbit nästa gång. Lön. Inte muta.

Tycker din hund att det är en belöning?
Det bestämmer din hund! Du kan stå där med din oxfilé men om det är rå lever din hund vill ha är din fina filé inte värd så mycket!  Om du köper en dyr fin leksak att belöna med och hunden vill ha dina gamla strumpor så är det bortkastade pengar. Ta reda på vad din hund tycker om. Använd det!

Det var en liten påminnelse för att inte vattna ur det bästa och lättaste sättet att bekräfta för din hund att den har jobbat bra. Varför göra det svårt för sig?

Ha en underbar dag!

Kram

 

 

 

8 apr 2015

Comments powered by Disqus