Bedrövligt.

Godmorgon!

Att människan kan vara grym är ingen nyhet. Det finns det många exempel på genom historien. Att alla kan ta till våld i en situation där det är fara för ens eget eller någon annans liv är självklart. Om någon eller något skulle hota mig eller någon i min närhet skulle nog även jag kunna bli våldsam. Att skydda sina älskade närmaste är inte konstigt alls. Men att medvetet utföra grymheter mot djur eller människor är mig helt obegripligt.

Jag anser mig själv vara väldigt fredlig och jag skulle aldrig medvetet skada någon. Trots detta deltar jag indirekt i grymheter som dagligen pågår runt omkring på jorden. Det är jag övertygad om. Bara för att jag inte deltar i grymheterna rent fysiskt innebär inte det att jag kan klappa mig på axeln och säga att jag minsann inte stödjer dessa grymheter. Jag konsumerar ju!

Jag äger ingen angoratröja. Tack och lov. Larmet om dessa stackars kaniner som blir av med sin päls på det grymmaste sätt som tänkas kan bara för att man ska få ett par mm mer päls att sälja lämnar mig med ett illamående som känns ordentligt i magen. Ingen tröja i garderoben. Den här gången var jag inte medskyldig.

Hur ska vi stackars konsumenter kunna värja oss från sådana här saker till hundra procent? Med det ena avslöjandet efter det andra. Om det ändå vore så enkelt att man kunde säga att om man bara köper svenska produkter så är det säkert. I helvete heller. Ingen ska inbilla mig att vi är bättre än andra. Vi har minkfarmare i Sverige! Nu skulle jag aldrig få för mig att köpa en minkpäls men att tro att grymheter inte förekommer i Sverige är att vara naiv.

Dessutom är jag övertygad om att det inte är sista gången vi fått larmrapporter om att våra stora kedjor här i Sverige har underleverantörer utomlands som inte följer våra etiska regler och då faller hela resonemanget om att det är säkert att köpa svenska varor. Nej, mig lurar ni inte.

Att jag får skygglapparna avslitna emellanåt är bra. Då blir jag påmind om att vara mer noga när jag väljer mina varor. Att jag sen förmodligen blir lurad då och då är väl oundvikligt. Jag får trösta mig med att jag gör så gott jag kan. Någon angoratröja kommer aldrig in i mitt hus. Det kvittar om pälsen är från Kina eller inte. Jag vill inte medverka till att en massa kaniner sitter i trånga burar och bara lever för att vi ska ha päls på kroppen. Oavsett om pälsen slits av eller rakas av. Nej, det finns gränser för hur grym människan får vara.

Ha en underbar dag!

Kram

 

28 nov 2013

Comments powered by Disqus