Bara en hund.

Godmorgon!

2010-04-04-093003.jpg

Min mor säger ibland "det är bara en hund" när hon tycker att hundarna tar upp alltför mycket av mitt liv. Hon är inte elak när hon säger det men trots allt menar hon nog precis vad hon säger. Synen på hundar är väldigt olika beroende på vem man talar med. Att människan är den högst stående varelsen på jorden kan vi nog alla hålla med om i det avseendet att vi helt enkelt är ett intelligentare djur än t ex hunden. (Här skulle man kunna diskutera vad intelligens är men då blir det ett väldigt långt inlägg så det gör jag inte.) På gott och ont är det människan som i mångt och mycket sätter villkoren för hur andra varelser har det på jorden. Ett stort ansvar! Just på grund av detta motsätter jag mig uttryck som just "det är bara en hund",


Min syn på detta är att jorden är till för oss alla. Alla djur har rätt att leva här precis som jag.  Även om jag har liiiite svårt att känna sympati för den fluga jag dödar med flugsmällaren. Dessutom är jag lite hycklare eftersom jag äter kött. Men. Jag lobbar för en bättre djurhållning. Köper kött som är närproducerat osv. Men nu svävade jag ut lite här. Jag skulle ju tala om vår syn på hunden.

Att hunden är ett smart djur kan vi som sysslar men hundar snabbt konstatera. Jag kan ge många exempel på när mina hundar varit smarta. Nu är ju inte smart och intelligent samma sak men ändå. Just därför ska man inte använda uttryck som "bara en hund" tycker jag. Då får man automatiskt en åsikt som gör att man inte bryr sig så mycket om hur dom har det egentligen. Hundarna har inte samma känslor som vi men känslor har dom. Lika mycket. Om dom t ex kan känna sympati bedrivs det forskning på hela tiden. Man har idag konstaterat att det nog är så i vissa läge. Om dom kan tjäna på det. Är det egentligen så stor skillnad från oss? Handen på hjärtat: när vi gör något sympatiskt får vi en positiv känsla i kroppen och då är det inte helt osjälviskt eller hur? Vi gör något som får oss att må bra. Men sympati kallar vi det i alla fall. Jag tror inte det egentligen är så stor skillnad mellan oss och hundarna.

2010-04-27-133706.jpg

Alla djur ska behandlas med respekt. Oavsett om dom är lika smarta eller intelligenta som vi. Därför får man inte säga "bara ett djur". Då sätter vi oss på höga hästar och det har vi inte rätt till. Kon på ängen ska skötas på ett sätt som gör att hon mår bra där hon går, tjuren ska inte behöva lida i en tjurfäktning, arrangerade hundslagsmål ska vi inte ens tala om, hönsen ska gå ute och picka och inte sitta på pinnar i en trång bur, vargen och alla andra djur i skogen ska leva fredade, hunden vi tar hem till familjen ska ingå i familjen som det flockdjur den är. Inte ligga ensam hemma i tio timmar för att sen få en snabb runda runt kvarteret. Att vi måste lämna den några timmar varje dag är en realitet vi måste leva med men mer än sex timmar är inte bra hundhållning.

Människan har ett stort ansvar här på jorden som det högst stående djuret. Ett ansvar vi inte alltid är så noga med. Jag önskar så att vi gjorde det. Allihop!

Ha en underbar dag!

Kram

27 sep 2012

Comments powered by Disqus