Att inte kunna hjälpa är svårt.

Godmorgon!

Bildresultat för maktlös

Det svåraste med mitt jobb är att jag emellanåt känner mig lite maktlös. Maktlös för att jag inte når ända fram med att hjälpa. Lika fantastisk som känslan är när man lyckas lika tungt är det när man känner att man inte räcker till.

Så länge vi har med levande individer att göra så kommer vi emellanåt att stöta på problem. Vi har oftast inte hela bilden och kan inte ägna så mycket tid som vi skulle behöva på lektionerna när det är en hel grupp som ska få vad dom behöver. Är problemen stora får vi begränsa målen med hur mycket vi kan hjälpa. Jag är inte så kaxig som Ceasar Millan som uttrycker det som så att: "Det finns ingen hund jag inte kan klara av!" Jag försöker istället vara ödmjuk och säger som så: "Jag tar gärna hjälp av andra hundtränare för att resultatet är viktigare än mitt ego!"

Att tro att man sitter med alla svaren är att sätta sig på lite för höga hästar. Jag skulle aldrig låta prestige gå före annat som kan hjälpa en hundägare framåt. Om jag känner att mina kunskaper eller möjligheter inte räcker till så säger jag det. Tid är en faktor som sätter gränser mer än annat för hur mycket hjälp jag kan bistå med.

Det är så mycket som måste tas hänsyn till. Så mycket man behöver veta. Hur mycket tid, energi och kunskap som behövs beror på hur stort problemet är.

Ofta räcker det med att man går en kurs eller två med hunden. Vi kan göra mycket på en kursomgång. Oftast är problemen inte så stora tack och lov. Annars skulle självförtroendet sjunka under frysnivå på mig. Igår t ex stod jag och bara njöt på inkallningskursen där dom klarade allt jag kastade på dom. Hur svåra grejor som helst. Inga problem. Och där har funnits ett och annat problem vid kursstart. Borta i stort sett. Då mår man bra. Givetvis är det mer att göra men om man ser framsteg orkar man också fortsätta. Jag ska mer än gärna dela ut diplom nästa vecka.

Lika mycket som jag gläds när det går bra lika svårt är det när jag känner att jag inte kommer i mål. Då hoppas jag att någon annan hundtränare kan komma med andra ideér som hjälper hundägaren. Det är viktigast av allt. Det inte jag kan hjälpa till med kanske någon annan kan.

Ha en underbar dag!

Kram

22 apr 2015

Comments powered by Disqus