Åter till ämnet.

Godmorgon!

Nämligen ämnet hund. Den här bloggen är lite svajig vad gäller ämnen jag skriver om. Vet inte vilken kategori jag skulle sätta min blogg egentligen men den är fortfarande en hundblogg. Jag lovar!

Innan jag går till dagens ämne måste jag berätta om mitt besök på den lokala macken som även är postombud. Två tjejer. En i tjugoårsåldern och en i 35-40 årsåldern. Kund: ett äldre par som skulle skicka ett brev till Italien. Av dessa två tjejer var det ingen som visste om Italien låg i Europa! Allvarligt talat. Även om dom sov sig igenom hela skoltiden kan dom väl ändå inte ha undgått att någon gång i livet ha hört talas om Italien och om var det ligger. Både jag och det äldre paret trodde att dom skämtade men nejdå. Den äldre av dessa två sa: jag brukar fråga kunden var det ligger eller så gissar jag! Den yngre slängde på porto för 80 kr på detta tunna brev som skulle till Rom och det var nog inte rätt det heller. Vi skickar brev till sonen i Schweiz för under tian så mannen frågade, förmodligen med rätta, om hon sov på mattelektionen också. Jag hånar inte okunskapen men jag ifrågasätter om personal som hanterar postärenden inte borde veta på ett ungefär var länderna ligger i världen (eller ge dom en karta så dom slipper framstå som idioter) eller åtminstone förmågan att dölja för kunden att man inte har en aning om någonting egentligen. Jag blir lite mörkrädd. Nog om detta.

Jag vet att jag har sagt detta förr men det tål att upprepas: Om en hundtränare totalt förkastar allt andra hundtränare säger och gör ta dina pengar och spring så fort du kan på andra hållet! Varför säger jag detta? Jo,  jag tror att om man låser sig i en "metod" kan man inte helt och hållet säga att man använder sig av individanpassad träning och då kan man missa en massa olika sätt att komma framåt med just den hunden. Nu står det på min hemsida att jag arbetar med positiva metoder och det står jag för till hundra procent. Aldrig, aldrig finns hårda tag med i bilden. Men. Hundar är olika och att säga att man aldrig får ta tag i en hund för att man arbetar enbart med positiva metoder kan, och det står jag för, förstöra det helt för en hundägare.

För att alla ska förstå att jag inte förordar hårda tag här helt plötsligt så ska jag ta ett exempel där jag ändrar lite för att ingen ska känna igen sig. Hunden i fråga var väldigt utåtagerande, inte aggressiv, men lyssnade inte alls på matte som hunden ansåg inte hade någon pondus alls. Det var väldigt tydligt att hunden inte såg matte som en resurs överhuvudtaget. Hon stod med sin klicker och försökte förtvivlat få hunden att lyssna. Det lite lustiga var att matte egentligen inte alls var mesig som person men hon hade blivit varnad för att göra någonting alls med hunden som innebar en konflikt och därför vågade hon inte säga något alls till hunden. Rädd för att det skulle bli just konflikt.

Jag pratade lite med henne och hon hade kommit till mig för att hon säkert skulle hamna hos någon som tränade med positiva metoder. Det första jag gjorde var att säga till henne att sluta förställa sig till någon som hon inte var. Jag bad henne plocka fram den personlighet hon egentligen hade och inte vara så rädd för att det skulle bli fel. Efter ett tag ändrades hennes kroppsspråk och hennes pondus ökade i samma stund. Nu kunde vi börja jobba med hunden. Det gick alldeles utmärkt kan jag tala om. När hunden gick överstyr tog hon tag i den och med röst, inget annat, fick hon hunden att bryta och sedan arbetade vi med positiva metoder för övrigt. Som jag sa: det gick alldeles utmärkt. Den här hunden behövde tydliga, klara regler för hur man uppför sig och tillsammans med glädjefull träning för övrigt hade matte och hund hur roligt som helst och träningen gick snabbt framåt.

Individanpassad, positiv träning behöver inte vara mesig, hård eller mjuk. Den är just individanpassad. Hos mig innebär det positiva att vi aldrig, aldrig är orättvisa mot hunden. Aldrig tar i med hårdhandskarna men vi är inte för den skull undergivna mot hunden. Det har den enligt min mening ingen nytta av.

Ha en underbar dag!

Kram

31 okt 2013

Comments powered by Disqus