Är det viktigt för dig?

Godmorgon!

Det finns ingen gräns egentligen för hur mycket din hund kan lära sig. Jo, så klart det finns vissa fysiska och mentala gränser men våra hundar kan lära sig betydligt mer än vi tror. Vi lär våra hundar saker som vi har nytta av. Saker som är bra att ha i vardagen. Saker som underlättar vårt hundägande.

Vad man ska komma ihåg är att det är vi som har nytta av detta. Inte hunden. Är det så viktigt att tänka på detta? Jag tycker det. Hunden har i sig ingen nytta av någonting vi lär dom och förstår inte heller varför den ska kunna det. Gå fint i koppel. Praktiskt för mig. Hunden struntar i vilket. Sitta och ligga på kommando. Samma sak. Komma på inkallning. Helt onaturligt för hunden men väldigt praktiskt för mig. För mig säger det sig själv att om jag ska lära hunden något som jag vet hunden egentligen struntar i är det upp till mig att försöka få hunden att förstå att det lönar sig att göra alla "tokigheter" jag vill att den ska göra. Glädje!

Emellanåt, inte så ofta men ändå, får jag frågan vad man har för nytta av en övning och när den frågan uppstår ser jag det lite som att jag har missat att förklara vad nyttan är och då uppstår genast frågan: Är det viktigt för dig? Har du någon användning för det vi står och tränar på? Ibland kan det kanske verka onödigt och en omväg till den lydnad man vill ha på hunden.

Då skulle jag vilja säga så här: Det finns många olika sätt att träna in saker på. Det finns också många olika sätt att arbeta upp ett bra samarbete på. Om man varierar övningarna så hunden (och du) tycker att det är roligt så är halva jobbet gjort. Om det sen kanske inte är den raka vägen till att lära in t ex "stanna på avstånd" så kan det trots detta vara det enklaste och bästa sättet att lära in det på.

Vad din hund ska kunna bestämmer du. Inte jag. Jag kan bara ge tips, råd och lära ut det jag anser leder till ett bekvämt hundägande. Om din hund kan stanna på håll, komma på inkallning, gå fint i koppel betyder ingenting för din hund. Inte ett smack. Den är precis lika lycklig om den inte kan något av det.

Så. Vad är viktigt för dig? Om du inte tycker att du har nytta av att hunden kan kommandot ligg så säg det till mig. Då tränar vi på något annat som du tycker att du behöver. Men. Ta i beaktning det jag skrivit ovan: Ibland är det inte den raka vägen som är den bästa. Ibland kanske jag har rätt i när jag säger att det är bra att träna på saker som inte du tycker är viktigt. Jag kan ha en poäng med det jag säger. Kanske. Jag har ju varit med ett tag.

Bara en tanke så här på morgonen. Om det är lite virrigt kan det bero på att jag inte är riktigt vaken ännu.

Ha en underbar dag!

Kram

19 feb 2015

Comments powered by Disqus