Äntligen!

Godmorgon!

Vilken härlig morgon! Vaknar och får en känsla av att nu, nu är våren här på riktigt. Ignorerar den lilla snö som ligger kvar här och där. Nu är det vår och hör sen! Jag studsar ur sängen och kramar om den lilla hunden som är ensam hemma. De andra är som vanligt redan ute och ränner. Här smög sig en liiiten lögn in. Jag studsade inte men åtminstone steg upp utan att stöna. Det känns allt lite bättre idag och jag är ganska säker på att jag kan ta mig igenom denna dag utan alltför mycket gnäll. Det är tur det för som vanligt är söndagen fullspikad.

Jag har fastnat på en sak jag hörde häromdagen. Kan inte riktigt släppa det: "Det är bra att hunden gör fel. Då har vi något att jobba med!" Så här tänker jag om detta. Varför måste man vänta på att hunden ska göra fel för att ha något att jobba med?? Jag fattar inte. Eftersom det var en känd hundtränare som uttryckte sig så försökte jag verkligen hitta det rätta med det här. Nej, tyvärr det gick inte. Jag blev inte imponerad. Om man inte anser sig ha något att jobba med förrän hunden gör "fel" då är man ingen bra hundtränare! Så. Nu tog jag i men jag står för det. Om man ska jobba på det sättet blir det många konflikter i träningen och hur bra är det kan man undra. Vänta på att hunden gör fel och korrigera. Ställ krav på hunden trots att den inte har en aning om vad den ska göra. Detta är faktiskt raka motsatsen till hur jag ser på hundträning.

Jag kan inte förstå varför man gör det så svårt för sig. Om man hela tiden ser sin hund finns det många, många tillfällen till att belöna rätt beteende innan hunden gör fel. Då blir det en massa "bra!" istället för en massa "Nej!" och det måste väl ändå vara bättre? Eller? I små steg så att hunden hela tiden är med på det som ska göras arbetar man sig fram till målet. Men det är klart är man lat så är man. Har man brått så har man. Det är bara det att jag hävdar att kunskapen inte sitter lika bra om inte hunden fått tid på sig att förstå. Då måste man, som i det här klippet, trycka hunden på rumpan för att få den att sitta och man måste tjata nej hela tiden. Hunden har ju inte förstått! Nej, nej, nej. Ett ord jag tycker väldigt illa om när man ska lära hunden något nytt. Det spelar ingen roll att man säger "nej" med sockersöt röst. Det är ändå en korrigering för något som hunden ännu inte förstår. I min värld är ordet "nej" enbart till för att stoppa hunden från att göra något som antingen är högst förbjudet eller farligt för den och då har jag lärt in att "nej" enbart betyder: ta kontakt med mig och få ett bättre alternativ!

Så. Om man anser att man inte har något att jobba med förrän hunden gör fel är man ingen bra hundtränare. Då har man missat en massa vad gäller hundträning. Jag sticker ut hakan så långt att den slår i väggen på andra sidan köket idag. Jag skiter fullständigt i att den här personen är känd och aktad i hundträningskretsar. Att stå och säga att det är bra att hunden gör fel så man har något att jobba med är att lära ut begränsningar som inte finns enligt mig. För fan, din hund är smart. Låt den visa det. Var rättvis i träningen!

Ha en underbar dag!

Kram

14 apr 2013

Comments powered by Disqus